Joksimovic: SRB u korak sa propisima EU o bezbednosti hrane

BEOGRAD – Dve trećine propisa Evropske unije (EU) odnosi se na poljoprivredu, bezbednost hrane i zaštitu javnog zdravlja, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodaje da Srbija intenzivno radi na poglavljima koji se tiču tih zahtevnih oblasti.

U pitanju su Poglavlje 12, koje se odnosi na fitosanitarnu kontrolu i bezbednost hrane, Poglavlje 28 o zaštiti potrošača i javnom zdravlju, kao i Poglavlje 11 koje se tiče zajedničke poljoprivredne politike i agrarnog razvoja.

„Neka od tih poglavlja imaju kriterijume za otvaranje, vrlo su kompleksna i zahtevaju mnogo zajedničkog i intersektorskog rada svih članova vlade i svih onih koji su lancu proizvodnje i distribucije hrane“, rekla je Joksimović danas nakon obilaska Direkcije za referentne nacionalne laboratorije u Beogradu.

Ministar je ocenila da je u pitanju vrlo složen proces koji zahteva ne samo izmenu regulative već i uvođenje konkretnih sistema i institucija kao što je, kako kaže, Direkcija za referentne nacionalne laboratorije.

Njenim otvaranjem Srbija se, ističe Joksimović, usklađuje sa najvišim propisima i standardima EU.

„Pred nama je dug posao, ali ovo je važan korak koji će znatno unaprediti kontrolu kvaliteta prehramb proizvoda i zaštitu zdravlja naših građana i istovremeno doprineti promociji i plasmanu poljoprivednih proizvoda na inostrana tržišta.

Joksimović je podsetila da je EU 2000.godine donela tzv.“beli papir“ o bezbednosti hrane koji propisuje visoke standarde u ovoj oblasti i podrazumeva novi koncept kontrole „od njive do trpeze“.

„To znači da su uvezani svi u lancu bezbednosti hrane, od proizvođača do državnih organa i inspekcijskih službi“, pojasnila je ministar.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike