U trendu

Joksimović: Srbija će se obratiti UN zbog izjave Vokera

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da će se Srbija obrati UN zbog izjave bivšeg šefa verifikacione misije OEBS na KiM Vilijema Vokera da radi na projektu stvaranja Velike Albanije.

„Naravno. Trebalo bi da se obratimo (UN). Projekat Velike Albanije nije samo problem Srbije. Uključuje teritoriju nekoliko zemalja Balkana i mislim da sve nas to treba da brine“, kazala je Joksimović za RTS.

Ona je ocenila da je izjava Vokera dokaz da projekat „Velike Albanije“ nije samo projekat sa kojim se „flertuje“ u vreme izbora, već nešto što postoji.

„Mislim da sada imamo dobru argumentaciju, dodatnu u rukama da pokažemo EU“, kazala je ona.

Komentarišući najave da bi bivši specijalni izaslanik za Kosovo Marti Ahtisari i bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt mogli biti deo tima Prištine u pregovorima sa Beogradom Joksimović je rekla da lobiranje postoji i da je legitimno ali da je pominjanje ovih ličnosti indikativno.

„Indikativno je da su to ljudi koji su u vreme svog mandata bili direktno vezani za dešavanja koja su proizvela brojne promene koje su bile na štetu Srbije. Mi sad možemo da vidimo da je to vrlo indikativan izbor“, kazala je ona.

Ona je rekla da gradjani ne treba da brinu i da je diplomatska pozicija Srbije sve bolja.

„I mi radimo i aktivni smo. I naša diplomatska pozicija je sve bolja“, kazala je Joksimović.

Govoreći o dinamici procesa pridruživanja Srbije EU Joksimović je rekla da je „relativno zadovoljna“ tom dinamikom.

Ona je ocenila da je to „solidna dinamika“ i da pokazuje da je Srbija ozbiljan kandidat.

„Mislim da Srbija radi dobro i odgovorno i da je to prepoznato“, navela je Joksimović i dodala da da nije zagovornik ulaska Zapadnog Balkana u EU u paketu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.