U trendu

Joksimović:Očekujem otvaranje još tri poglavlja do kraja godine

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da očekuje da će Srbija do kraja godine otvoriti tri poglavlja u procesu pridruživanja EU.

„Očekujem da ćemo otvoriti još jedno tri poglavlja za koja smo potpuno spremni – kompanijsko pravo, budžetske i finansijske odredbe i ekonomski odnosi sa inostranstvom. To je važan set ekonomskih poglavlja“, rekla je Joksimovićeva za televiziju Pink.

Ona je takodje ocenila da je naivna teze da će Srbija postati članica EU ako prizna nezavisnost Kosova.

„To nije tačno. To je jedno naivno razmišljanje… To su naivne teze koje onima koji nam možda ne žele uspeh u tom precesu, dobro dodju da zamajavaju stvarnost. Proces pristupanja EU su reforme…“, navela je Joksimovićeva. 

Ona je rekla da jeste specifičnost Poglavlje 35 koje prati Briselski sporazum s Prištinom i implementaciju.

„To je dodatna politička okolnost koja svakako nije olakšavajuća, i to je činjenica. Mi se s tim borimo zbog sebe i zbog naših interesa na Kosovu i Metohiji“, rekla je Joksimovićeva.

Prema njenim rečima, treba biti realan i uvažiti činjenicu da su brojne zemlje priznale nezavisnost Kosova, ali da neke nisu, i da se traže „inventivni“ i „fleksibilni“ modeli kako da se pomire dve paralelne realnosti.

Dodala je da je jako važno otvoriti unutrašnji dijalog o Kosovu i da je legitimno da to uradi predsednik Srbije i istakla da je Aleksandar Vučić kao premijer i učesnik u dijalogu s Prištinom sagledao suštinu i sveobuhvat problema.

Prema njenim rečima, zbog toga je i otvorio tu temu.

„Da vidimo gde smo, šta možemo da radimo i ako možemo neki konsenzus da napravimo. To nije lako, ali ako imate strateški interes… legitimno je postaviti cilj i onda ići ka tome“, kazala je Joksimovićeva.

Ona je takodje podsetila da je Srbija kandidat za članstvo u EU, a ne članica, i istakla da je veoma poražavajuće kada se Srbija predstavlja kao zemlju koja će biti „trojanski konj ruskih interesa u EU“.

„To ne sme da bude tako zbog nas. Mi ne treba da budemo eksponent bilo čijih interesa osim naših“, kazala je ministarka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.