U trendu

Još bih rekao o proslavi Oluje da sam pogledao dan ranije

BEOGRAD – Na hajku protiv mene u hrvatskim medijima odgovaram mirnoćom, od razgovora s onima koji dramatično drugačije misle nikad ne bežim, a ko god hoće da dođe u Srbiju dobrodošao je, oni koji to ne žele – ne moraju, odgovorio je predsednik Aleksandar Vučić na pitanje novinara o pisanju medija u Hrvatskoj i o tome da njihova predsednica nacodno neće doći u posetu Srbiji.

„Na ovu hajku porotiv mene u hrvatskim medijima odgovaram mirnoćom i osmehom, ali ih molim da ne vode hajku protiv Pupovca, jer mi on nije sugerisao nijednu jedinu reč“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u vezi s pitanjem Jutarnjeg o dubokom zahlađenju odnosa dve zemlje i o tome da Kolinda Grabar Kitarović neće doći u zvaničnu posetu Srbije, te da bi se moglo desiti da Hrvatska blokira put Srbije ka EU.

Nažalost, rekao je predsednik, naši odnosi nisu bili topli ni ranije i to, kako je naveo, ne zbog odluke Srbije, već zbog permanetnog vođenja politike protiv nas.

„Moja želja za sve boljim odnosima ostaje, neću da ih molim zbog hajke koju vode protiv mere. Umesto da pogledaju dobro šta smo uradili. Jer, sve sam rekao na pristojan način, ne koristeći fašističke pozdrave, što ne mogu da kažem da nije bio slučaj i u Glini i u nekim drugim mestima“, naveo je, te dodao:

„Zamislite kad bimo mi pozivali svakog dana, recimo, Tomislava Žigmanova, da nam kaže da li je za dom spreman ili nije, podržava li prodaju knjiga Pavelića…ali mi to nikad ne bismo pitali, hoćemo da se svi Hrvati osećaju dobro, a ne u poziciji u kojoj je preostalih 126 hiljada Srba od 626 hiljada, koliko ih je bilo pre Oluje“.

Vučić je naveo i šta je sve u Srbiji urađeno nakon njegovog dogovora s hrvatskom predsednicom, a u vezi s poboljsaanjem položaja hrvatske manjine u Srbiji.

Pomenuo je, između, ostalog, da je u toku ili već realizovamno sve sadržano u 24 njena zahteva, a to su most u Monoštoru, učesće Hrvata u organima pokrajinske vlasti, njihovo uključenje u policiju u sredinama gde čine većinu žitelja, postignut je sporazum o izboru lektora za hrvatski jezik na Univerzitetu u Novom Sadu, nastavljeno je s proširivanjem obrazovnih profila u srednim školama, a procedura za osnovne je u toku, obnavlja se dom kulture u Tavankutu…

„Radi se na obeležavanju mesta stradanja Hrvata u ratovima devedesetih na području Srbije, ali sporni su zahtevi za postavljanje bista nekim hrvatskim svestenicima, Srbi, naime, tvrde da je reč o ljudima koji su otvoreno bili na strani ustasa, dok hrvatskat strana to negira, pa gledamo kako da to rešimo“, rekao je Vučić.

Sve sto je nabrojao, kaže, stvari su kojima se ponosi, a sve sto je rekao u Bačkoj Palanci tokom obeležavanja stradanja Srba u Oluji, kako je rekao, pažljivo je pisao i ponovio desetak puta pre čitanja…

„I uvek bih to isto ponovio, ali možda bih produžio još nesto o načinu kako se slavila Oluja u Hvratskoj da sam mogao da pogledam sve to dan ranije“, poručio je.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike