najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Još posla da bi se zaključio slučaj paljenja ambasade

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je povodom presuda za paljenje ambasada SAD, Nemačke i Hrvatske za vreme protesta u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Kosova 2008. godine, da u ovom slučaju ima još posla da se uradi.    

“Smatramo da možda postoje odgovorni koji su uticali na to da policija napusti zaštitu ambasade SAD, Nemačke i Hrvatske”, rekao je Kirbi novinarima u Crvenom krstom Srbije, posle akcije dobrovoljnog davanja krvi na 14. godišnjicu napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku.

On je naveo da predstoji još rada na ovom slučaju da se konačno zaključi ovo pravosudno pitanje.
 
“Svakako smo uvek zadovoljni kada vidimo da pravosudni sistem funkcioniše, da se donose odluke o tome da li je neko kriv ili ne na osnovu procedura i sistema rada samog pravosuđa”,  rekao je američki ambasador.

Viši sud u Beogradu osudio je u sredu devetoro optuženih za paljenje ambasada 2008. godine posle mitinga “Kosovo je Srbija” na uslovne kazne zatvora od pet do 10 meseci, a dvoje oslobodio optužbe.

U obrazloženju presude sudsko veće je ocenilo da Tužilaštvo nije obezbedilo dokaze da su optuženi učestvovali u paljenju nemačke i hrvatske ambasade, već samo za napad na ambasadu SAD, ali ne i da su je oni zapalili.

Veće je navelo da je sud cenio olakšavajuće okolnosti jer je većina optuženih mlada i prethodno nisu bili gonjeni, kao i da ambasada SAD nije uputila imovinsko-pravni zahtev.

Tužilaštvo je optužene teretilo da su 21. februara 2008. oko 18.30 u Ulici kneza Miloša organizovano došli kod ambasade SAD i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar. Navodi se i da je u prostorijama ambasade stradao Zoran Vujović i da su optuženi bili svesni te mogućnosti.

(Beta)

1 komentar
  1. batamrca

    Mi bismo tebe osudili zbog bombardovanja i zagađivanja naše zemlje uranijumom i još ponešto što ste uradili zato što ste moćnici, a ne vredite…

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike