U trendu

Još samo troje promenilo prezime kao Džudžo

Samo su tri osobe od 2014. godine prihvatile poziv tadašnjeg predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Esada Džudževića i iz prezimena izbacile sufiks -vić, preneo je danas Radio Sto plus.

Esad Džudžević je u avgustu 2014. godine iz svog prezimena izbacio sufiks -vić i postao Džudžo, a objašnjavajući svoj postupak rekao je da tim potezom ispravlja „nepravdu učinjenu njegovim precima“, kada su Bošnjacima ti sufiksi u prezimenu nasilno nametnuti početkom 20. veka.

„BNV je pokrenulo nacionalni projekat o odbacivanju dodataka -vić i -ić iz prezimena i verujem da do sledećeg popisa stanovništva u Srbiji, 2021. godine, ni jedan Bošnjak neće imati te sufikse u prezimenu. To će biti njihov doprinos obnovi i učvršćivanju etničkog i kulturnog identiteta na ovim prostorima“, rekao je Džudžo 2014. godine.

Medjutim, iz matičnih službi lokalnih samouprava Novog Pazara, Sjenice i Tutina, u kojima živi najviše Bošnjaka, radiju Sto plus je saopšteno da Džudžinim stopama nije krenuo veliki broj gradjana, odnosno – u Novom Pazaru i Sjenici niko, a u Tutinu troje.

„U poslednje dve godine je bilo zahteva za promenu imena i prezimena, pre svega od ljudi koji su odlazili da žive u Tursku ili neke druge zemlje u inostranstvu, ali ne i za promenu prezimena na onaj način kako je to uradio Džudžo“, saopšteno je iz tih lokalnih samouprava.

Džudžo nije želeo da komentariše ove podatke.

Programski koordinator nevladine organizacije „Urban in“ Sead Biberović ocenio je da su se obistinile njegove procene od pre dve godine da Bošnjaci neće nasesti na Džudžin potez koji je bio namenjen skupljanju poena pred tadašnje izbore za BNV.

„Strategija Esada Džudže o promeni prezimena je i tada, kao i danas, smešna. Pre dve godine, kao i sada, Bošnjaci se suočavaju s brojnim problemima koje nikako ne može da reši promena prezimena. Zabrinjava to što BNV ne radi ništa da se ti problemi reše“, zaključio je Biberović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.