U trendu

Jovanović (CIRSD): Vučić pet godina ne sme na tv duel sa opozicijom

Programski direktor CIRSD-a Nikola Jovanović ocenio je da predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić već pet godina nije izašao na televizijski duel nikome iz opozicije, i da u društvu ne postoji civilizovano sučeljavanje i normalan i fer politički proces, pa ni uslovi za unutrašnji dijalog.

„Politički protivnici ove vlasti se sistematski kleveću, omalovažavaju, a u poslednje vreme im se čak prilepljuju etikete koje idu od ‘petokolonaša’ do ‘fašista’. Da li zaista bilo ko može da tvrdi da, imajući u vidu sve ovo navedeno, ova izvršna vlast uvažava i priželjkuje ‘unutrašnji dijalog'“, upitao je Jovanović u autorskom tekstu za današnju Politiku.

Jovanović, koji je blizak saradnik Vuka Jeremića, naveo je da „pod takvim okolnostima izigravati ikebanu u ‘unutrašnjem monologu’, nije časna i konstruktivna uloga za pravu opoziciju“.

On je dodao da naprednjačka vlast nije vodila dijalog ni o jednom važnom državnom i društvenom pitanju.

„Nema odavno kod nas dijaloga, na primer, sa strukovnim udruženjima, koja su se sistematski i argumentovano protivila projektima poput ‘Beograda na vodi’, autoputu ‘Niš-Tirana’, ili davanju beogradskog aerodroma u koncesiju. Dijaloga nije bilo ni sa udruženjima ekonomista, koja se kritički odnose prema zvaničnoj ekonomskoj politici, koja budžetski suficit ostvaruje kroz snižavanje investicija i životnog standarda“, naveo je Jovanović.

Prema njegovim rečima, dijaloga nije bilo ni sa opozicijom i drugim društvenim akterima tokom pregovora sa Prištinom, u poslednjih pet godina.

„Prihvaćen je model unitarnog Kosova, bez institucionalnih veza sa Beogradom i političke autonomije za srpski narod, gde će naši sunarodnici eventualno moći da se udružuju jedino u nevladinu organizaciju zvanu Asocijacija srpskih opština“, istakao je programski direktor CIRSD-a.

Jovanović je ocenio da Vučićev poziv, ako iskreno namerava da otpočne dijalog, treba da sadrži stav onog ko poziva o tom konkretnom pitanju.

„Ukoliko je cilj aktuelnog predsednika da otvori konsultacije o statusu, to bi značilo da odustaje od protivljenja da Kosovo dobije pun medjunarodni subjektivitet. Ukoliko mu to nije cilj, postavlja se pitanje šta drugo može biti predmet ‘unutrašnjeg dijaloga’, jer je sve drugo on već ispregovarao sa Prištinom, bez konsultacija sa drugim političkim i društvenim akterima“, rekao je on.

Jovanović je rekao da smatra da takve rezerve nisu bez osnova, što se, prema njegovom mišljenju vidi i iz saopštenja potpredsednika vlade Zorane Mihajlović, u kome ona de fakto upozorava Srpsku pravoslavnu crkvu da ne iznosi neki svoj samostalan stav o Kosovu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar