U trendu

Jovanović: Ko misli da bez Srpske liste ne bi bilo većine na Kosovu, vara se

Predsednik Liberalno demokratske stranke Čedomir Jovanović izjavio je da je pogrešno misliti da Albanci ne bi formirali Vladu Kosova bez Srpske liste, jer bi oni to uradili u interesu stvaranja svojih institucija.

On je rekao da Srbi izabrali lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja za predsednika Vlade Kosova, već da su za njega glasala albanska strana, a da je do Srba bilo da „nadju snagu“ da sa njim saradjuju i tako stvore bezbednost za svoju zajedicu.

„Ako neko misli da bez Srpske liste ne bi bilo većine, vara se, jer bi formiranje Vlada za Albance značilo podrška institucijama koje se stvaraju od 2008. godine. Njima (Albancima) je na prvom mestu interes njihove zajednice, a ne partijski interes. Srbi moraju biti deo rešenja“, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

On je dodao i da mu „ne pada na pamet“ da osudjuje Srbe što učestvuju u radu institucija Kosova.

Jovanović, upitan o 11 principa za saradnju opozicije koje je izneo lider Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković, rekao je da u njima vidi previše alibija i izgovora za nastup koji planira – da na lokalne izbore izadje sam ili sa partijama koje će postati deo pokreta, da u njima ima „previše autodestrukcije“, kao i da ti principi nisu demokratski.

On je rekao da će razgovarati sa svima onima koji mogu da pomognu u rešavanju brojnih problema koje ima Srbija i da je pitanje ko će rešiti probleme u Srbiji ako akteri koji žive u njoj ne razgovaraju o svojim problemima.

„Od SAD se traži da razgovara sa Severnom Korejom, a od mene se traži da ne razgovaram sa (Aleksandrom) Vučićem, jer Janković nije dobio treći mandat ombudsmana, jer se kolo sreće okreće, pa je Tadić pravio Srpsku naprednu stranku, a sada sprovode politiku bez njega. Jeremiću je Vučić bio dobar dok se nije okliznuo u Ujedinjenim nacijama i setio se da postoje izbori u Srbiji. U mom svetu nema mesta za tako nešto“, rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao da je protiv toga da Vlada Srbije da garancije za lečenje haškog optuženika Ratka Mladića u Srbiji, jer je, kako je naveo, „žrtvovao milione ljudi, skrivajući se po podrumima, zbog svog kukavičluka da se ponaša kao pošten general“.

On je dodao da je Mladić sredstvo manipulacije kojim se srpski nacionalizam održava u životu.

„Srpska vlada daje garancije Mladiću što znači da je nacionalizam toliko jak da Vlada ne želi da se konfrontira, a on je jedan od simbola nacionalizma“, rekao je Jovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.