U trendu

Jovanović kritikovao Dačića zbog izjave o Miloševiću

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović danas je oštro kritikovao izjavu ministra spoljnih poslova i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića da je Haški tribunal presudom bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću priznao da nema krivice Srbije u genocidu i ratnim zločinima u ratu u BiH 1992-1995.

„Političari koji ovakvim izjavama pokušavaju da opravdaju sopstvenu ulogu u tragičnoj politici devedesetih ne samo da su razlog konstantnog tapkanja u mestu i nemogućnosti pravih promena u društvu nego i glavni katalizator konstantnog podgrevanja sukoba u regionu“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi pod naslovom „Ne smemo davati legitimitet ljudima koji su ispisali najcrnje stranice naše istorije“.

On je dodao da „u svim zemljama bivše Jugoslavije postoje ljudi koji žive od malignog nacionalizma i veličanja zločina“.

„U istoj meri u kojoj smo spremni da prepoznamo zlo koje sa sobom nosi proustaško divljanje u Hrvatskoj, ekstremizam u Bosni i Hercegovini ili na Kosovu, spremni smo da okrećemo glavu pred tragičnim greškama iz naše prošlosti i davanje legitimiteta ljudima koji su ispisali najcrnje stranice naše istorije“, rekao je lider LDP-a.

Dačić je ranije danas izjavio da je Haški tribunal presudom bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću priznao da nema krivice Srbije u genocidu i ratnim zločinima u ratu u BiH 1992-1995.

U toj presudi navodi se, kako su preneli beogradski mediji, da nije bilo dovoljno dokaza da je bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević bio saglasan sa stvaranjem etnički čiste teritorije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar