Jovanović: Moguće je kompromisno rešenje za Kosovo, ali je aktuelna vlast nesposobna i ucenjena

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je danas, povodom posete Beogradu pomoćnika državnog sekretara SAD Vesa Mičela, da postoji prostor za postizanje kompromisnog rešenja za Kosovo, ali da vlast u Srbiji neumešno pregovora i urušava kredibilitet države, čime postaje podložnija na pritiske.

„Amerika ima važnije spoljnopolitičke prioritete i objektivno vrši manji pritisak na Srbiju nego ranije, što otvara manevarski prostor za kompromisno rešenje. Vlast u Srbiji, medjutim, od 2013. godine nekompetentno i neodgovorno pregovara. Briselskim sporazumom je učinila mnogo ustupaka zarad dobijanja Zajednice srpskih opština i pet godina je ispunjavala sve sto nam ne ide u prilog, a ZSO nije uspostavljena“, rekao je Jovanović televiziji N1.

Jovanović je istakao da je to udžbenički primer amaterskog vodjenja pregovora, saopštila je Narodna stranka.

On je podsetio da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić istovremeno tvrdio da „Beograd u pregovorima sa kosovskim Albancima vodi 5:0 i da ZSO nije uspostavljena 1.800 dana“.  
Jovanović je rekao da je poseta Mičela usledila samo nekoliko dana pošto je medjunarodna organizacija FATF stavila Srbiju na listu država osumnjičenih za pranje novca i finansiranje medjunarodnog terorizma, što „takodje urušava pregovarački kredibilitet Srbije“.

Potpredsednik stranke Vuka Jeremića je naveo da je siguran da je ta lista bila jedna od tema razgovora Mičela i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iako to mediji bliski vlasti pokušavaju da prikriju.

„U američkoj štampi se pojavljuju tekstovi o pogubnom uticaju stabilokratije na stabilnost Zapadnog Balkana. Vučić se u poslednje vreme sve više doživljava kao faktor nestabilnosti, a ne kao faktor stabilnosti“, rekao je Jovanović.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike