U trendu

Jovanović: Najava o zameni trolejbusa elektro-busevima još jedan besmislen potez gradske vlasti

Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović ocenio je danas da je najava zamenika gradonačelnika Gorana Vesića da će se u Beogradu ukinuti trolejbuski prevoz i zameniti elektro-busevima samo je još jedan u nizu besmislenih poteza gradske vlasti.

„Umesto da uvodjenje elektro-buseva bude u funkciji sistemskog širenja prevoza na struju i da se ovaj prevoz predvidi tamo gde je zagadjenje ulica najveće, aktuelna gradska vlast želi da jedan električni prevoz menja drugim, tako da ukupni efekat investicije na zagadjenje bude – nula“, naveo je Jovanović.

On je rekao da je trolejbuski podsistem prevoza poslednji koji treba promeniti jer su „trolejbusi jedini podsistem javnog prevoza u kojem su sva vozila niskopodna i klimatizovana“.

„Trolejbusi funkcionišu u celom svetu i najisplativiji su vid gradskog prevoza. Autobus na struju je najmanje dva puta skuplji od trolejbusa, a kad se dodaju troškovi stanica na kojima se pune baterije, razlika poraste još nekoliko puta. To su sve razlozi zbog kojih najveći gradovi sveta još uvek ne razmatraju prelazak na ovakav vid prevoza. Očigledno je da tandem Vesić – (gradonačelnik Zoran) Radojičić ‘zna’ više od svih njih zajedno“, naveo je Jovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.