Jovanović: Ništa novo od V. Britanije, „sabotaža“ kratkog daha

BEOGRAD – Odluka Velike Britanije da ne stavi KiM na dnevni red Saveta bezbednosti UN nije iznenadila bivšeg diplomatu Vladislava Jovanovića, koji kaže da se proces rešavanja problema Kosova u UN, i šire, ne može i neće prekinuti, ukoliko mi sami to ne učinimo, a da London može na kratko da sabotira raspravu u SB za mesec dana, ali ne i da skine to pitanje sa dnevnog reda.

„Ništa novo što se Velike Britanije tiče. Ona se tradicionalno uzdržano, rezervisano, vrlo često i negativno odnosila prema nama. To je već posledica generacijskog stava prema nama“, rekao je Jovanović Tanjugu.

On je mišljenja da Velika Britanija ipak ne istupa sama, jer, iako tako izgleda, ne može se zamisliti da ta zemlja bude protiv nas, a da iza nje ne stoje SAD, bar prećutno.

Smatra i da relativno otvaranje SAD prema nama u poslednje vreme, koje je dobro po sebi i što treba da uzmemo ozbiljno u obzir, ne mora da znači i ono što mi priželjkujemo i očekujemo i zbog toga ne treba previše euforično da se odnosimo prema tome.

„Ovo što su Britanci učinili je znak za oprez i prema američkom posredovanju, jer sve dok Amerika ne da dovoljno dokaza o svom drugačijem stavu prema nama, konstruktivnijem i prijateljskijem, mi nemamo nikakvog razloga da mislimo da su se promenili“, napominje Jovanović.

Stav SAD o temi Kosova u UN idućeg meseca, kada oni budu predsedavajući, biće, kaže Jovanović, najbolji test – da li je Amerika iza Britanije i tada će se, kaže, karte otvoriti i moći ćemo da ih „pročitamo“.

Smatra da se razmatranje izveštaja generalnog sekretara UN o Kosovu može izbeći ovog, možda i sledećeg meseca, kada Savetom budu predsedavale SAD, ali da će izveštaj svakako biti „uveden“ na sednicu, iako sa zakašnjenjem, kroz tri meseca, tako da oni neće uspeti u osnovnoj tezi da pitanje Kosova skinu sa dnevnog reda rada UN.

Ukazuje i da su oni vezani zakonskom obavezom, Rezolucijom 1244 SB UN, koja je prinudna i obavezujuća za sve, da prihvate da Kosovo bude tema stalnog rada u tom telu svetske organizacije.

Prema njegovim rečima, Velika Britanija će dobiti nešto od onoga što je očekivala, a to je, kaže, da svetska javnost za relativno duže vreme počne da se bavi drugim pitanjima, a da Kosovo bude malo gurnuto, poluzaboravljeno, ali će to pitanje, uveren je, kroz tri meseca ponovo biti na dnevnom redu.

„Njihov je cilj da taj poluzaborav polako preraste u potpuni zaborav i da se to pitanje od strane svih prihvati kao da je rešeno jednom za svagda. Međutim, kroz tri meseca će stvar ponovo da bude tu, i oni će morati opet da žive sa tim neželjenim, ‘opštinskim detetom’, koje je teroristička država Kosovo, koju su oni stvorili“, podvukao je Jovanović.

Zbog toga podvlači da se proces rešavanja problema Kosova u UN i šire ne može i neće prekinuti, već Britanci mogu samo za trenutak da sabotiraju raspravu u SB UN za koji mesec, ali ne mogu da ga skinu sa dnevnog reda, ukoliko mi sami to ne učinimo, u šta on lično ne veruje.

Upitan da li će izostanak teme Kosova na sednice SB UN uticati na dijalog Beograda i Prištine, Jovanović kaže da će se sigurno povećati pritisak na nas, da prihvatimo završnicu onako kako su je oni zamislili, ali da ne veruje da će u tome uspeti.

„To znači da ispustimo poslednju kartu iz ruku, našu tapiju, za neko maglovito obećanje da ćemo jednog dana stići u Brisel, ili da će nas na neki drugi način, investicijama ili nekako drugačije nagraditi. Ne verujem da ćemo mi tako lako pasti na ‘pesmu sirena’, već da ćemo odbiti sve nedostojne ponude, koliko god to izgledalo teško za nas“, zaključio je Jovanović.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike