U trendu

Jovanović: Odgovorni za zločine u Štrpcima da odgovarju

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović danas je povodom godišnjice zločina u Štrpcima zatražio odgovornost neposrednih izvršilaca zločina i nalogodavaca, ističući da moraju odgovarati kako se „politika ludila i zla“ nikad ne bi ponovila.

„Moraju odgovarati za zlo koje su učinili, ali ne samo da bi pravda bila zadovoljena, nego da bismo dali primer svima da se politika ludila i zla ne sme nikada ponoviti. U moru obaveza ne smemo izostaviti onu najbitniju – obavezu da kao društvo iskoračimo napred, zajedno sa susedima i Evropom, i odlučno trasiramo put ka sigurnijoj budućnosti za generacije koje dolaze“, rekao je Jovanović, a saopštio LDP.

On je istakao da se nikada ne smeju zaboraviti žrtve zločina u Štrpcima, dodajući da je neophodno suočavanje za zločinačkim politikama „svom snagom“ kako se ne bi ponovila razaranja i patnje koje su gradjani država zahvaćenih ratom 90-tih preživeli.

„Zauvek treba uništiti onu politiku ludila i zla koja je od jedne divne zemlje napravila nesreću u čijim ostacima i danas tumaramo“, naveo je Jovanović.

On je kazao da svi zajedno još uvek nose teret ratne prošlosti „koja sprečava društvo da konačno raskrsti sa poraznom politikom i smogne snagu da žrtvama pruži mir i dostojanstven život, ali i najiskrenije zatraži oprost“.

„Ljudi koji vode zemlju moraju sa nje skinuti greh i sramotu koju niko nije uspeo da skine. A biće im lakše nego nekima pre njih, zbog toga što su i sami u velikoj meri odgovorni za svu nesreću koja nas je u prošlosti zadesila – najmanje toliko duguju porodicama koje se danas sećaju onih kojih više nema i nama koji živimo zajedno sa njima, da bi tu bol umanjili“, rekao je Jovanović.

Istakao je nužnost izgradnje iskrenih mostova prijateljstva, razumevanja, saradnje i mira u regionu.

„Moramo smoći snage da još jednom uverimo svet oko sebe da je Srbija spremna, više nego ikad, da krene napred, putevima stabilne saradnje sa regionom i  najbliže moguće kohezije sa Evropom“, kazao je Jovanović.

Danas se navršavaju 24 godine od zločina u Štrpcima, u kome su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili 20 civila nesrpske nacionalnosti koje su prethodno izveli iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar