U trendu

Jovanović: „Oluja“ tužni epilog neodgovorne politike i zločina

BEOGRAD – Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da je akcija „Oluja“ tužni epilog neodgovorne politike Srbije i zločina za koje je odgovorna Hrvatska, a koja, kako je dodao, obavezuje na razum i drugačiji politički kurs kojim se svi u regionu moraju kretati.

„Politika mora da čuva ljude, a ovde ih je previše često žrtvovala. Stradanje Srba – od Hrvatske preko Bosne i Hercegovine, do Kosova – nije samo odgovornost onih sa kojima smo bili u sukobu, već i nas samih“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi povodom godišnjice „Oluje“, akcije hrvatske vojske i policije u kojoj je ubijeno i proterano hiljade Srba iz Hrvatske.

Dodao je da je bez sumnje za zločine u „Oluji“ je odgovorna hrvatska država, ali i napomenuo da se isticanjem samo te činjenice ne sme amnestirati ona srpska politika koja je odgovorna za manipulisanje nacionalizmom i koja je, kako je naveo, zloupotrebila i Srbe u Hrvatskoj, BIH i na Kosovu, kao i samu Srbiju, tako što ih je gurnula u ratove umesto da ih od njih zaštiti.

„Postali smo osramoćen narod gubitnika, na rubu biološkog opstanka, neshvaćen od gotovo svih istorijskih saveznika, narod koji je na kraju završio u zbegu kakav savremena Evropa ne pamti. Zato opominjuće datume, poput ‘Oluje’, moramo iskoristiti da kao zrelo i normalno društvo razmišljamo o alternativi sukobima i mržnji, da ne doprinosimo nestabilnosti koja iznova preti da surva ceo region u propast iz koje neće biti povratka“, napomenuo je lider LDP-a.

On smatra da jedini put i prioritet Srbije mora biti građenje normalnih odnosa sa Hrvatskom, BIH, rešavanje kosovskog problema, kao i otklanjanje svih drugih otvorenih pitanja koja stoje na putu napretka regiona, dobrosusedskih odnosa i pomirenja kao ključnih činilaca evropskih integracija i najvažnijih preduslova mira i normalnog života ljudi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike