Jovanović: Srbiji potrebna nacionalna i demokratska sabornost

BEOGRAD – Direktor Foruma za bezbednost i demokratiju Milan Jovanović smatra da je za rešenje kosovskog problema potrebno da i Srbi i Albanci, koji su izgubili dvadeset godina zbog nesposobnosti da razreše zajedničke probleme, shvate da ovako dalje ne može.

„Evidentno je da su i jedna i druga pregovaračka strana ograničene sopstvenim javnim mnjenjima, koja su godinama indoktrinirana tako da ne vide rešenje onoga u čemu mi već dugo živimo“, naveo je Jovanović.

U poslednje vreme došlo je do pogoršanja situacije kad je reč o kosovskom pitanju, a posebno, kaže, od momenta kada je predsednik Aleksandar Vučić rekao da je njegova politika za Kosovo doživela poraz i da je izgubljena prva runda u suprotstavljanju onima koji su za status kvo.

Kaže da bi odnosi Srba i Albanaca „trebalo da se resetuju“, ali da je pođednako važno da se i unutrašnji odnosi kada je reč o ovim pitanjima usklade.

„Postoji izreka da onaj ko stanuje u staklenoj kući ne bi trebalo da se gađa kamenjem. Zidovi Srbije, i spoljašnji i unutrašnji, su od stakla tako da moramo biti veoma oprezni na koji ćemo način izlaziti iz ovakvih situacija“, rekao je Jovanović.

Smatra da je Srbiji, osim nacionalne potrebna i demokratska sabornost u vođenju unutrašnje politike.

Istovremeno smatra da su pronalazak rešenja u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu doveli u pitanje i na kraju zaustavili zagovornici statusa kvo po svaku cenu.

„Bojim se da bi ta cena mogla da bude ekstremno velika i ekstremno teška“, rekao je Jovanović.

Navodi da bi bilo dobro da se relaksira vizni režim za ljude koji žive na KiM, ali i da organizacije civilnog društva na obe strane ponovo ožive dijalog.

„Čini mi se da organizacije nisu istrajale u tome, da su se svi opustili, misleći da će dva predsednika u Briselu rešiti taj problem, što je apsolutno nemoguće jer u tome moramo učestvovati svi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike