U trendu

Jovanović: Svaki kontakt Beograda i Sarajeva izuzetno značajan

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je da je svaki kontakt Beograda i Sarajeva izuzetno značajan i da je današnja poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu značajna za ono što je pred Srbijom i Bosnom i Hercegovinom u godinama koje predstoje.

„Svaki kontakt Beograda i Sarajeva je izuzetno značajan pre svega zbog toga što on predstavlja priliku da se rešavaju ta otvorena pitanja pred kojima nam puca kičma više od 20 godina posle završetka rata i, s druge strane, zbog toga što postoji čitav niz pitanja na kojima mi moramo zajedno odgovoriti, a koja još nisu kandidovana zbog toga što smo taoci tog vremena 1990-ih iz kojeg ne uspevamo da iskoračimo“, rekao je Jovanović agenciji Beta.

On je rekao da je Vučić i kao premijer išao u Sarajevo i da ima svoje tipične odnose sa liderima u BiH, s jedne strane sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a s druge strane sa članovima Predsedništva BiH Bakirom izetbegovićem i Draganom Čovićem.

„Ono što je ovog puta drugačije je činjenica da je posle Borisa Tadića, on (Vučić) prvi predsednik koji odlazi u BiH. Prošlo je pet godina, Nikolić se nije odlučio na taj korak. Vučićev odlazak tamo je opterećen tom hipotekom 1990-ih, ali isto, pored toga, mislim da su izazovi mnogo ozbiljniji ako se pogleda ono što je pred Srbijom i Bosnom u toj recimo 2018. godini“, rekao je Jovanović.

Lider LDP-a je dodao da složeni medjunarodni odnosi nameću pitanje stabilizacije BiH kao države i definisanje održivog modela njenog funkcionisanja, jer, prema njegovim rečima, postojeći dejtonski model to više nije.

Kada je reč o najavljeno deklaraciji Srbije i Republike Srpske o očuvanju identiteta Srba, Jovanović je rekao da Srbija nije specifična po tome, da je sličnu takvu deklaraciju donela i Hrvatska i da je to „tipična politička manipulacija svih u regionu, ali isto tako dokaz nemoći država u kojima postoje problemi da te probleme rešavaju“.

On je dodao da smatra da Srbi svoja prava najefikasnije mogu da zaštite i afirmišu ako se za njih bore u državama u kojima žive uz podršku Srbije.

„Crna Gora, BiH, Makedonija, Kosovo – nisu u svakoj državi Srbi u istom položaju… U svakom slučaju mislim da je potrebna drugačija poruka iz Beograda, poruka Srbima da oni kao gradjani država u kojima žive rešavaju svoj problem u okviru tih institucija i spremnost Srbije da im pomogne da do toga dodje na onaj način na koji to čini svaka zemlja u svetu. Otvoreno treba razgovarati o problemima koji postoje, o problemima koje imaju Srbi u Hrvatskoj, o funkcionisanju BiH, ali ne sa ambicijom da se odgovornost definiše u nacionalnom kontekstu“, rekao je Jovanović.

On je rekao da postoji razlika u Vučićevoj i Dodikovoj interpretaciji deklaracije i da je funkcija njihovog poslednjeg sastanka u Beogradu bio da se minimalizuju uočljive razlike.

„S druge strane Vučiću je to bilo potrebno posle sastanka u Briselu i dogovora koji je pravio sa (predsednikom Kosova Hašimom) Tačijem, a Dodik je time pokušao da amortizuje Vučićev susret sa predsednikom Srpske demokratske stranke Vukotom Govedaricom“, rekao je Jovanović i dodao da Dodik tu deklaraciju koristi kako bi ojačao svoj položaj pred izbore u Republici Srpskoj, kada on „po pravilu poteže ta velika nacionalna pitanja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.