U trendu

Jovanović: Vlada nema hrabrosti, ministri se bave statistikom umesto politikom

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da je predstavljanje rezultata rada Vlade Srbije u prvih sto dana pokazalo da u Vladi nema hrabrosti da se odgovori na ključna pitanja i da se ministri umesto politikom bave statistikom i tehničkim stvarima. 

„Videli smo podnošenje izveštaja članova Vlade koji izbegavaju političke teme, a najbolje se snalaze dok pričaju o statističkim podacima i tehničkim stvarima, zaboravljajući da su oni političke ličnosti i da ne mogu da se prave da ih se ne dotiču suštinski problemi koje Srbija ima“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

On je dodao da je dijalog sa Kosovom ostao u drugom planu, kao i unutrašnji dijalog na tu temu, da se nije govorilo o promeni Ustava i da se „upadljivo ćuti“ o odnosima sa susedima. 

„Ignorišu se sve češći protesti novinarskih udruženja i evidentni problemi koji postoje po pitanjima slobode medija i prava na izražavanje i istraživački rad. Nije dat odgovor na afere koje prate pojedine članove Vlade i to ostavlja utisak da se za prvih sto dana više vodilo računa o kontinuitetu sa prethodnim vladama koje je ova vlast formirala, nego što se radilo na promeni klime koja je od Srbije napravila duboko podeljeno društvo u kojem postoje snažni konflikti izmedju političara, što se prelilo na gradjane i otežava svakodnevni život i rad“, dodao je on.

Lider LDP je dodao da nema napretka dok Srbija ne bude član Evropske unije, dok ne prekine svoje veze sa Rusijom u sektoru bezbednosti i dok se ne učlani u NATO.

„Sa Kosovom mora da se napravi trajni sporazum koji stavlja tačku na sukobe i daje šansu miru koji je potreban i Beogradu i Prištini. Potrebna je promena Ustava, koji će, pre svega, odgovoriti na pitanje šta je to Srbija danas i ispraviti članove koji diskriminišu pitanje manjinskih grupa, prava žena i daju slobodu svim onim segmentima iz kojih država treba konačno da izadje“, ocenio je Jovanović u pisanoj izjavi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar