Jovanović: Za DSS neprihvatljiva svaka ideja o podeli teritorije Srbije

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović ocenio je danas da je neprihvatljiva svaka ideja o podeli teritorije Srbije, kao i prihvatanje secesije ili dela teritorije Kosova i Metohije.

Jovanović je na sednici Glavnog odbora DSS-a izjavio da je obaveza te stranke da ostane dosledna u zastupanju svoje demokratske i nacionalne politike, jer kako je ocenio, Srbija je već deset godina u političkoj, ekonomskoj i moralnoj krizi.

„Takvo stanje prouzrokovalo je vodjenje politike da Evropska unija nema alternativu“, ocenio je Jovanović i dodao da ako hoćemo da „preživi Srbija potrebne su korenite promene, isuviše se dugo vrtimo u krug, na čelu sa političkim elitama koje nisu ni u intelektualnom ni u moralnom smislu dorasle trenutku“.

On je ocenio da je jasno da je unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji doživeo krah i naveo da je njegova svrha bila da se gradjani Srbije „polako, ali sigurno, pripreme za kapitulantsku politiku koju neovlašćeno vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić“.

Prema Jovanovićevim rečima, Vučić je 9. avgusta priznao šta radi i kakva je njegova politika, kada je izjavio da se zalaže za razgraničenje sa Albancima, čime je potvrdio da deluje „najdublje kršeći Ustav Srbije“.

„Zbog toga ponavljam da za DSS, zbog nesagledivih posledica po stabilnost Srbije i njenu budućnost, ali i stabilnost celog regiona, potpuno je neprihvatljiva svaka ideja o podeli teritorije Srbije i prihvatanje secesije celine ili dela teritorije Autonomne pokrajine Kosova i Metohije“, rekao je Jovanović.

Jovanović je kazao da je jedini način za promenu stanja u Srbiji promena nacionalne politike, prihvatanje činjenice da EU „ipak ima i mora imati alternativu“, a da Srbija treba da se okrene sebi, svom ekonomskom razvoju i unutrašnjem uredjenju

„Tada bi mogli da pitanje statusa Kosova i Metohije stavimo u stanje mirovanja, da se nastavi razgovor sa predstavnicima kosovskih Albanaca o rešavanju onih svakodnevnih problema koji postoje u suživotu na Kosovu“, naveo Jovanović.

Od dodaje da rezultati fiskalne konsolidacije jesu dobri, ali objašnjava da je ona postignuta „krajnje surovim četvorogodišnjim smanjivanjem prihoda“ najugroženijem delu stanovništva, penzionerima i zaposlenima u javnom sektoru, obrazovanju, zdravstvu, kulturi i nauci.

„Drugim rečima, jedna kriza fiskalna, rešena je dramatičnim produbljivanjem socijalne krize i dovodjenjem ogromnog broja penzionera u stanje egzistencijalne ugroženosti“, objašnjava Jovanović.

Zbog toga, kako ocenjuje Jovanović, obaveza DSS-a je da ostane dosledna u zastupanju njihove demokratske i nacionalne politike i navodi da je ta odgovornost danas veća nego ikad.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike