U trendu

Jovićević: Srbija još čeka na izveštaj sa skrininga za poglavlje 31

Oko trećina članica EU još nije dala saglasnost na izveštaj sa skrininga za poglavlje 31 o Zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, što Srbiji otežava uskladjivanje sa tom politikom EU, rekla je danas v.d. pomoćnica ministra spoljnih poslova Srbije za EU Marina Jovićević.

Marina Jovićević je na skupu o Globalnoj strategiji za Zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku rekla da je skrining za to poglavlje završen u oktobru 2014. godine a da je izveštaj sa skrininga u proceduri od polovine januara ove godine, ali da članice EU još nisu usaglasile zajednički stav.

„Sada smo blizu kraja godine i ono što mogu da kažem jeste da, uslovno rečeno, trećina država članica nije dala saglasnost na izveštaj sa skrinigna“, rekla je ona i podsetila da Srbija pošto dobije taj izveštaj može da počne da priprema pregovaračku poziciju za poglavlje 31.

Marina Jovićević je rekla da EU od Srbije s jedne strane traži „strateško strpljenje“, kada je reč o toku pregovora o članstvu, a s druge „strateško delovanje“ u oblasti za koju Srbija još nije dobila ni izveštaj sa skrininga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.