U trendu

Kadik odao počast palim Francuzima u Prvom svetskom ratu

BEOGRAD – Francuski senator Olivije Kadik, sa predsednicom parlamentarne grupe francusko-srpskog prijateljstva Natašom Vučković, položio je vence na spomenik palim junacima na Francuskom vojnom groblju u Beogradu.

Ceremonija odavanja počasti palim francuskim vojnicima u Prvom svetskom ratu, kojoj je prisustvovao i ambasador Francuske u Srbiji Frederiko Mondoloni, počela je intoniranjem himni Francuske i Srbije, nakon čega su se Kadik i Vučković upisali u Knjigu žalosti.

Kadik je napisao da je herojska žrtva francuskih vojnika nastradalih za Francusku tokom Prvog svetskog rata omogućila da se izgradi mir za celu Evropu.

„Mi ih nikada nećemo zaboraviti“, zaključio je Kadik, koji se potpisao kao senator, predstavnik Francuza koji žive van Francuske.

Vučković je napisala da odaje počast palim francuskim borcima koji su zajedno sa srpskim vojnicima dali život za mir i slobodu.

„Ove godine slavimo stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata sećajući se žrtava, slaveći pritom prijateljstvo dva naroda – Francuske i Srbije“, dodala je Vučković.

Kadik koji je član Odbora za spoljne poslove Senata Francuske, tokom dana se sastao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, a u utorak je predviđen i prijem kod predsednika Aleksandra Vučića.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike