najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kajl Skot kaže da još traje istraga o pogibiji radnika ambasade

Ambasador SAD Kajl Skot izjavio je danas da istraga o pogibiji dvoje radnika srpske ambasde u Libiji još traje.

“Čekamo rezultate. Ja ne očekujem da će to biti sutra ili prekosutra, nego treba da dodjemo do cele istine oko toga”, kazao je  Skot novinarima u Beogradu.

On je ponovio da su izjave koje su došle iz Pentagona o tome da srpski državljani nisu stradali u bombardovanju američkih snaga, nisu bile izjave američke vlade jer nema svih činjenica.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da bi “u narednim danima moglo da se radi na pitanju budućnosti”  diplomatsko konzularnog predstavništava u Libiji, čime će biti rešeno i pitanje mandata ambasadora Olivera Potežice .

“Ja sam juče na sednici vlade postavio to pitanje. Mislim da ćemo u narednim danima sa premijerom i bezbednosnim strukturama raspraviti to pitanje i pokušati da dodjemo do adekvatnog odgovora”, naveo je on.

On je dodao da ako bi se Srbija rukovodila samo pitanjem bezbednosti, morala bi da zatvori barem tri ambasade.

“Situacija u Iraku se komplikuje. Naši stručnjaci govore da je ona kao u Libiji. Teško je doneti odluku o zatvaranju ambasada, naročito gde ima naših ljudi i naših političkih i ekonomskih interesa”, kazao je Dačić novinarima u Skupštini grada.

Na pitanje kada će Potežica biti u Srbiji, Dačić je rekao da očekuje da u roku od nedelju do dve sa premijerom završi “taj deo političkih odluka” o diplomatskim konzularnim predstavništvima.

Dačić je kazao da će se danas i sutra sastati sa porodicama poginulih srpskih diplomata kako bi video kako im se može pomoći.

Govoreći o toku istrage o pogibiji Sladjane Stanković i Jovice Stepića, Dačić je kazao da je važno da se od Libije dobije što više zvaničnih informacija iz istrage koja je vodjena o stradanju diplomata.

“Novosti se mogu sada tražiti u dva smera. Prvo je vezano za samu istragu i za utvrdjivanje svih čiinjenica vezanih za otmicu. Takodje, i premijer i ja smo ragovarali sa predstavnicima Ministarstva odbrane SAD koji su u poseti ovde, kako bismo svi zajedno došli do toga da nema različitih interpretacija onoga što se desilo i da budemo više koordinisani”, rekao je Dačić.

On je naveo da će resorno ministarstva posao završiti brzo i utvrditi da li je bilo kršenja procedure.

“Zašto su se uputili na taj put, da li su imali dozvolu…”, kazao je Dačić i dodao da je ambasdaor Potežica dobio nalog da se izjasni.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike