U trendu

Kako se Tito spontano obratio Amerikancima na engleskom (video)

Stari videosnimak, objavljen na Jutjub kanalu British Movietone, koja je isplivala ovih dana u raspravi na Tviteru između dvoje iskusnih novinskih reportera Tima Judaha i Zorana Kusovca, dosad najspontanije pokazuje kako je zapravo maršal Tito vladao engleskim jezikom.

Kako prenosi Večernji list, video je snimljen tokom intervjua američke novinarke Helen Fišer iz agencije United Press (UPI) s Josipom Brozom Titom u njegovoj rezidenciji u Beogradu. Teško je utvrditi o kojoj godini je reč, ali čini se da je to negde početkom 1950-ih. Spiker u prilogu govori kako već sam Titov pristanak na ovaj intervju ilustruje “njegov prijateljskiji stav prema zapadnim demokratijama”.

Novinarka i Tito razgovaraju uz pomoću prevoditeljke, ali kada novinarka na kraju pita jugoslovenskog državnika ima li kakvu posebnu poruku za američke gledaoce, on ućutkuje prevoditeljk i odgovara na engleskom.

Pomalo nervozno, kao učenik pred učiteljicom, ali ipak uspeva da završi tih par rečenica do kraja, premda u jednom trenutku traži pravu reč koje se nikako ne može setiti, pa pucketa prstima u smeru prevoditeljke. Završivši prvu rečenicu odgovora, kao da ni sam nije siguran da li je njegov engleski razumljiv, upitno gleda u pravcu prevoditeljke. Na samom kraju, kao da se smeje sam sebi i svojim pokušajima obraćanja Amerikancima na njihovu jeziku.

Možda je najsmešnije kako Tito izgovara reč „sympathy“, s naglaskom na „ti“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.