U trendu

Kamberi: Sa Vokerom o zahtevima Beogradu

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi izjavio je da je prilikom nedavnog susreta sa bivšim šefom misije OEBS-a na Kosovu Vilijamom Vokerom, razgovarao o situaciji u opštini Bujanovac i zahtevima prema vlastima u Beogradu.

„Razgovarali smo o situaciji u našim opštinama, o našim zahtevima prema centralnim vlastima u Beogradu u vidu “Plana od sedam tačaka“ i nastojanjima da se poboljša položaj Albanaca tih opština u sklopu procesa evrointegracija,“ rekao je Kamberi za „Politiku.“

On kaže da je u Albaniji bio na poziv albanskog predsednika Nišanija, kao znak zahvalnosti za topli doček koji je Nišani imao u Bujanovcu.

„Naravno kako u Bujanovcu, tako i u Tirani, mi smo imali prilike da razgovaramo o mnogobrojnim pitanjima koja su bitna za nas“, rekao je Kamberi.

Povodom toga što se u javnosti govori da su sve više okrenuti Prištini i Tirani, a sve manje Beogradu on je rekao da Albanci imaju pravo na saradnju sa Prištinom i Tiranom ali i stalnu komunikaciju sa Beogradom.

Prema njegovim rečima, on nastoji da ubedi Prištinu i Tiranu da budu prisutne u opštini Bujanovac i kroz konkretne projekte.

„Živimo u vremenu kada deklarativna podrška više nije dovoljna. U tom cilju i dalje ću insistirati na ovakvim zahtevima. Naša komunikacija kao jedinice lokalne samouprave sa Beogradom jeste svakodnevna. Već smo dobili nekoliko infrastrukturnih grantova iz ministarstava. Naš prioritet je da ubedimo vlasti u Beogradu da se nastavi dijalog za “Plan od sedam tačaka“, koji je ključan za stabilnost regiona“, rekao je on.

Povodom izjave predsednika Nacionalnog saveta Albanaca i skupštine opštine Bujanovac Jonuza Muslijua da Bujanovac nije Srbija, Kamberi je ocenio da nije prvi put da se u Srbiji podižu tenzije i veštački pravi problem kako bi se Albanci i njihovi legitimni zahtevi prema Beogradu diskreditovali, prvenstveno u očima međunarodne zajednice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.