U trendu

Kancelarija za IT: Nije bilo sukoba interesa, Aseko dao najbolju ponudu

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović izjavio je danas da je pre sklapanja ugovora 2019. godine sa kompanijom Aseko u kojoj je zaposlen brat Premijerke Srbije Ane Brnabić, kontaktirao upravu za javne nabavke koja mu je potvrdila da u tom slučaju nije došlo do sukoba interesa.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić pokazala je danas dokumenta kojima se, kako ona tvrdi, dokazuje da je firma Igora Brnabića, rodjenog brata premijerke Srbije, za dve godine od njenog izbora na tu funkciju dobila više od 40 miliona evra novca iz budžeta Srbije.

Tepić je rekla da je osim od EPS-a, Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, firmi rodjenog brata premijerke dodelila ugovor vredan 180 miliona dinara i to ocenila kao „najdirektniji mogući sukob interesa.

„Pošto smo znali da je Igor Brnabić zaposlen u Aseku, da bismo pokazali primer kako se postupa u tim slučajevima obratili smo se Upravi za javne nabavke. Uzimajući u obzir odredbe o sukobu interesa, rekli su nam da sukoba interesa nema i da ugovor može da se zaključi“, kazao je Jovanović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Kako je dodao, Uprava je pojasnila da je u skladu sa zakonom koji definiše pojam povezanih lica, zaključeno da pošto je Ana Brnabić premijerka i nije predstavnica kancelarije za IT – nema mesta primeni odredbe zakona o sukobu interesa.

Dodatno je obrazloženo da Ana Brnabić nema uticaja na donošenje odluke jer ona nije niti odgovorno lice niti rukovodilac u kancelariji koja se bavi javnim nabavkama.

Jovanović je dodao da je otišao korak dalje i obratio se programskom direktoru organizacije Transparentnost Srbija Nemanji Nenadiću koji je rekao da posao treba da dobije najbolji ponudjač i da kriterijumi treba da budu za sve isti- nediskriminatorni.

Osvrnuvši se na izjavu Marinike Tepić da je firma Aseko radila na izradi centralnog registra stanovništva i da je „to zanimljivo u vreme lažnih izbora“, Jovanović je rekao da je izrada tog registra samo jedna od stavki koje su unapredjivane zarad boljeg funkcionisanja elektronske uprave i odbacio ocene Marinike Tepić.

Takodje, Jovanović je naglasio da je od osnivanja te kancelarje u avgustu 2017. godine do danas sprovedeno više od 90 postupaka javnih nabavki, a da je samo jednom ponudjač bio Aseko koji je u pomenutom slučaju tender dobio zbog najpovolnije ponude.

„Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu radi potpuno transparentno, u najboljem interesu gradjana vodeći računa o svakom dinaru iz budžeta Srbije. Elektronska uprava je glavno sredstvo za transparentan rad javne uprave i borbu protiv korupcije i otvorena je za svaki vid kontrole i nadzora“, rekao je Jovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar