U trendu

Kandidati za tužioce ispunjavaju neophodne uslove

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da svi predloženi kandidati za tužioce ispunjavaju opšte i posebne, zakonom propisane uslove za obavljanje te funkcije i da veruje da će doprineti boljem i kvalitetnijem radu tužilaštava u Srbiji.

Selaković je, obrazlažući predloge poslanicima u Skupštini Srbije, rekao da je za tužioce za ratne zločine i organizovani kriminal Skupštini dostavljena lista kandidata, koju je utvrdilo Državno veće tužilaca.

„Prvi put je procedura kandidovanja, ali i predlaganja sprovedena na jedan veoma složen način. Bilo je neophodno obaviti razgovore sa svim kandidatima i ceniti ne samo njihove rezultate rada, na osnovu pravilnika o kriterijumima i merilima za rezultate rada zamenika i javnih tužilaca, već i saslušati njihovu viziju o budućem unapredjenju i organizaciji rada tužilaštava“, rekao je Selaković.

On je naveo da je uveren da će Srbija posle tog velikog i odgovornog posla dobiti bolji kvalitet u radu tužilaštva.

Ministar je istakao da su u poslednjih 25 godina javna tužilaštva u Srbiji bila apsolutno promenljiva kategorija vlasti i formiranja parlamentarne većine i da prvi put u modernoj istoriji višestranačkog parlamentarizma u Srbiji promena vlade nije bila praćena promenom nosilaca javno-tužilačke funkcije.

„To je nešto što ovu vladu i ovo ministarstvo razlikuje od svih prethodnih. Smatram lično da je ovo veliki napredak i veliki faktor stabilnosti u okviru javno-tužilačke organizacije i uveren sam da će predložena rešenje doprineti što kvalitetnijem radu tužilaštava i što efikasnijoj i kvalitetnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, koja predstavlja jedan od apsolutnih prioriteta ove vlade i ministarstva pravde“, rekao je Selaković.

On je naveo da je vlada predložila ukupno 54 javna tužilačka mesta u Srbiji od 85 nedostajućih.

Pet viših javnih tužilaštava i 25 osnovnih su tužilaštva za koje je Državno veće tužilaca uzelo obavezu da obavi dodatne krugove razgovora sa kandidatima koji su prošli jednu vrstu selekcije, rekao je Selaković i dodao da je uveren da će to veće u najskorijem periodu izaći i sa preostalim predlozima kandidata.

Na listi kandidata za tužioca za organizovani kriminal nalaze se sadašnji tužilac Miljko Radisavljević, advokat iz Čačka Mladen Nenadić, javni tužilac u Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu Tomislav Kilibarda i zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru Sonja Milićević.

Kandidati za tužioca za ratne zločine su zamenik javnog tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu Snežana Stanojković, sudija u Apelacionom sudu u Novom Sadu Dejan Terzić, zamenik Republičkog javnog tužioca Djordje Ostojić, zamenik Tužioca za ratne zločine Milan Petrović i zamenik Tužioca za ratne zločine Mioljub Vitorović.

Na listi za viša javna tužilaštva je 19  kandidata, a za osnovna tužilaštva 33 kandidata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.