U trendu

Karavan 'Digitalna ekspedicija' ovog vikenda u Subotici (VIDEO)

Karavan „Digitalna ekspedicija“ posetio je danas i Suboticu, a gradjani će u naredna dva dana moći da se upoznaju sa najvažnijim digitalnim veštinama 21. veka.

Gradjani će u okviru borvka karavana digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti imati priliku da nauče kako da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare svoja prava ili ispune obavezu, da se upoznaju sa elektonskom trgovinom.

Pomoćnica ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Ljiljana Barošević rekla je da je resorno ministarstvo opremilo sve gerontološke centre u Srbiji adekvatnom tehnološkom opremom koja je omogućila korisnicama tih centara onlajn komunikaciju sa njihovim porodicama.

„Ministarstvo je pokrenulo i novi program edukacije osoba u gerontološkim centrima. U toku je njihovo anketiranje kako bi na najbolji način sagledali njihove potrebe“, rekla je ona u Subotici i dodala da će ta studija biti sprovedena u 20 gerontoloških centara.

Prema njenim rečima, dosadašnja anketa je pokazala da korisnike u gerontološkim centrima najviše interesuje da nauče da uplaćuju račune putem interenta, da prate vesti i gledaju filmove i serije.

Član Gradskog veća za oblast privrede Srdjan Samardžić podsetio je da je u aprilu u gradskoj upravi otvoren šalter za pomoć gradjanima u digitalizaciji.

Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija“ pokrenut je krajem avgusta na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

On se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, Ministarstva za rad i Kancelarije za IT i eUpravu, a u partnerstvu sa programom „Nova pismenost“ koji zajedno realizuju USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Karavan će posetiti još šest gradova Srbije – Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.