U trendu

Kažnjeni poslanici opozicije, Martinović im nije dao reč

Administrativni odbor Skupštine Srbije novčano je danas kaznio osam poslanika opozicije zbog ometanja rada tokom sednica parlamenta.

Sednica je kratko trajala, oko 10 minuta, a predsedavajući Odbora Aleksandar Martinović (SNS) nije dozvolio nikom od opozicije da se javi za reč, niti da reklamira povredu poslovnika.

Novčano su kažnjeni poslanici Saša Radulović, Milan Lapčević, Tatjana Macura, Nenad Božić, Balša Božović, Branislav Mihajlović, Goran Ješić i Branka Stamenković.

Poslanici su kažnjeni odbitkom u rasponu od 10 do 50 odsto od poslaničke plate.

Na dnevnom redu sednice bilo je utvrdjivanje skupštinskog budžeta za 2017. godinu i obaveštenje o izricanju mera održavanja reda poslanicima.

Postupak predsednika Administrativnog odbora Skupštine Srbije Aleksandra Martinovića koji nije dozvolio opozicionim poslanicima da govore na današnjoj sednici je nedopustiv i predstavlja ugrožavanje parlamentarizma i korak ka diktaturi, ocenili su na konferenciji za novinare poslanici opozicije  –  DJB, DS, SRS, LSV, Dveri i SDS.

Poslanik SRS Nemanja Šarović kazao je novinarima da se na sednici Odbora uporno javljao po Poslovniku, ali da je Martinović odbijao da mu da reč, nastavljajući da čita obrazloženja tačaka dnevnog reda.

Šarović je kazao da je Martinović najpre prekršio Poslovnik time što je tražio da se glasa o objedinjavanju tačaka dnevnog reda, a potom da se glasa za usvajanje dnevnog reda.

„Srpska radikalna stranka će pokrenuti inicijativu za smenu Martinovića, jer smatra da on ne sme da bude na čelu Odbora posle onoga što se danas dogodilo… On je najveća sramota srpskog parlamenta“, kazao je Šarović.

On je kazao da je to ponašanje „slika Vučićevog režima“ i dodao da oni (SNS) nisu „dobili pravo da budu gospodari života i smrti“.

„Incident je kreiran iz srca režima. Ja sam upozorio Martinovića da mu treba osveženje“, naveo je Šarović.

Lider pokreta DJB Saša Radulović ocenio je da je ponašanje Martinovića nedopustivo.

„On je protrčao kroz dnevni red. Nisu dopustili opoziciji da govori“, kazao je Radulović i podsetio da je predsednica parlamenta Maja Gojković prošle sedmice izricala opozicionim poslanicima opomene bez obrazloženja.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov ocenila je da je današnja sednica Odbora na kojoj je opozicionim poslanicima zabranjeno da govore kulminacija svega što se proteklih dana dešavalo u parlamentu.

„Zabranjeno je svim opozicionim poslanicima da išta kažu o sramnim opomenama koje su proizašle iz sramnih napada Marijana Rističevića“, navela je ona.

Prema njenim rečima, SNS četiri godine poručuje svima koji se suprotstave, da neće trpeti kritike i da će svakoga stići kazna kroz opomene u Skupštini, javnim linčovanjem ili javnim hajkama.

„DS je htela da ukaže da su opomene izrečene u Skupštini u suprotnosti sa poslovnikom“, kazala je Aleksandra Jerkov i dodala da je SNS ovim postupkom poručila da joj ne treba opozicija.

Poslanik Dveri Boško Obradović kazao je da na današnjoj sednici više od 20 poslanika opozicije nije dobilo reč i dodao da SNS ne može da prihvati da postoji opozicija i da hoće da je isključi iz Skupštine.

„Ovo je direktiva Aleksandra Vučića, koji želi da zaobidje glas opozicije, zato što se približavaju predsednički izbori… Martinović je samo lutka u pozorišnoj predstavi kojom rukovodi Aleksandar Vučić“, kazao je Obradović i ponovo zatražio i ostavku predsednice Skupštine Maje Gojković.

Lider LSV Nenad Čanak kazao je da iako ima višegodišnje iskustvo u parlamentarnom životu nikada nije doživeo ovako nešto.

On je ocenio da je parlamentarizam u krizi i da to može da dovede do nesagledivih posledica.

Čanak je kazao da je „to ugrožavanje države i korak ka diktaturi“.

Poslanik SDS Nenad Konstantinović ocenio je da SNS nije sposobna da upravlja zemljom, kao i da „vrši nasilje nad poslanicima opozicije i gradjanima“.

„Ukoliko trećina članova Odbora bude tražila da se ponovo organizuje sednica sa ovim tačkama dnevnog reda spreman sam da je zatražim“, kazao je Konstantinović koji je zamenik predsednika skupštinskog Odbora za administrativno budžetska i mandatno imunitetska pitanja.

LDP nema članove u ovom Odboru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar