Ker-Lindzi: EU shvata da ne sme da stane na put sporazumu

BEOGRAD – Postoji spremnost da ideja o razgraničenju između Kosova i Srbije ostane na stolu iako se malom broju zvaničnika to na prvu loptu dopalo, rekao je za današni „Blic“ profesor Londonske škole ekonomije i politike Džejms Ker-Lindzi.

Tako ovaj stručnjak za Zapadni Balkan tumači najnovije vesti iz Brisela da je Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta velikom većinom glasova, uz usvojen Nacrt izveštaja o Srbiji, usvojio i amandman koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica kao delu rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Prema Ker-Lindziju, EU prihvata dve ključne stvari – da se odnosi između Srbije i Kosova moraju normalizovati i, kako je dodao, što pre se to desi biće bolje za obe strane.

Drugo, EU shvata da nije prikladno stati na put sporazumu između Beograda i Prištine sve dok se ispunjavaju određeni uslovi, rekao je Ker-Lindzi.

On ističe i da je veliko pitanje da li su obe strane zaista sposobne da postignu dogovor.

„Uvek sam verovao da je neka vrsta teritorijalnog sporazuma najlogičnije rešenje za pitanje Kosova“, naglasio je Ker-Lindzi.

Kako je rekao, sporazum Beograda i Prištine bio bi veliki korak napred za regionalnu stabilnost.

„Ukoliko se time upravlja pravilno, pomoglo bi stabilizaciji Zapadnog Balkana, a otvorio bi se i put bržem članstvu u EU Beograda i Prištine“, zaključio je Ker-Lindzi za „Blic“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike