najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ker-Lindzi: Prečesti izbori opsesija Srbije

Istraživač Londonske škole ekonomije Džejms Ker-Lindzi (James Ker-Lindsay) ocenio je danas da će prevremeni izbori usporiti rešavanje značajnih pitanja u Srbiji, pogotovo ukoliko formiranje vlade bude dugo trajalo, i da mogu biti shvaćeni i kao pokazatelj jačanja autoritarizma. 
“Često sam se šalio da su prevremeni izbori u Srbiji nacionalna opsesija. Od kada pratim politiku zemlje, čini se da se vesti vrte oko prevremenih izbora, poziva opozicije na raspisivanje prevremenih izbora, oko vremena do prevremenih izbora ili njihovih rezultata”, rekao je Ker-Lindzi za EurAktiv.
S obzirom na ubedljivu većinu koju je vlada dobila na izborima 2014, ovaj istraživač specijalizovan za jugoistočnu Evropu očekivao je da poziva na izbore neće biti “najmanje tri ili četiri godine” .
“Prevremeni izbori su u izvesnom smislu loša stvar. Zemlja se suočava sa brojnim izazovima, a ti izbori će izvesno da utiču na sposobnost vlade da se njima pozabavi”, rekao je on.
Ker-Lindzi je naveo da u situaciji kada se održavaju izbori uprkos ubedljivoj većini u parlamentu posmatračima to može “zaličiti na taktiku premijera susedne Makedonije (Nikole) Gruevskog, koji je uz pomoć niza prevremenih izbora postepeno učvrstio moć u zemlji”.
“Neki će, dakle, u tome videti još jedan dokaz narastajućeg autoritarizma u Srbiji”, rekao je ovaj istraživač. 

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike