Kif: Pitanje nestalih u ratovima devedesetih jedna od tema Samita zemalja Zapadnog Balkana

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif izjavio je danas da će na Samitu zemalja Zapadnog Balkana, koji se u julu održava u Londonu, jedna od tema biti rešavanje pitanja nestalih u ratovima devedestih godina.

On je na sastanku „Samit Zapadnog Balkana u Londonu – Poruke civilnog društva“ u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji rekao da će na predstojećem Samitu teme biti ekonomske, političke, ali i pitanja bezbednosti u regionu.

„Fokusiraćemo se na to kako Berlinski proces može da podrži rešavanje regionalnih sporova, kao što su granični. Na Samitu će biti reči o regionalnom pristupu rešavanju pitanja nasledja, ali i pitanja nestalih u ratovima devedesetih“, kazao je Kif i dodao da će sastanku prisustvovati premijerka Velike Britanije Tereza Mej i britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson.

Kif je naveo da je jedan od ključnih spoljnopolitičkih interesa njegove zemlje da prostor Zapadnog Balkana bude bezbedniji, stabilniji i ekonomski razvijeniji, jer iako Velika Britanija napušta Evropsku uniju, ona ne napušta vrednosti i interese koje deli sa Evropom stotinama godina.

Šef Političko-ekonomskog odeljenja ambasade Poljske u Srbiji Andžej Kindjuk najavio je da će 2019. godine taj Samit biti održan u Varšavi.

„Poljska se ove godine pridružila Berlinskom procesu. Mi sledimo ideju koju je imao još pre 20 godina poljski papa Jovan Pavle Drugi o Evropi koja diše sa oba plućna krila – zapadnim i istočnim. Zajedničkim snagama ćemo raditi na tome da bi ta ideja urodila plodom i obistinila se“, rekao je Kindjuk.

U Londonu će 9. i 10. jula biti održan peti Samit zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, inicijative koju je 2014. pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel, koji okuplja premijere i ministre zemalja Zapadnog Balkana, partnere iz Evropske unije i institucija Unije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike