U trendu

Kina pozvala na konstruktivnu ulogu SAD u okončanju izraelsko-palestinskog nasilja

Kina je danas ponovo pozvala SAD da odigraju konstruktivnu ulogu u okončanju sukoba u pojasu Gaze i da prestanu da blokiraju nastojanja UN da zahtevaju kraj krvoprolića.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Žao Lidžian (Zhao Lijian) je rekao da je Kina, koja trenutno predsedava Savetom bezbednosti UN, apelovala na prekid vatre i omogućavanje humanitarne pomoći, ali je „opstrukcija jedne zemlje“ sprečila Savet da se izjasni jednoglasno.

„Pozivamo SAD da preuzmu svoju dužnu odgovornost i objektivan stav da podrže Savet i odigraju svoju dužnu ulogu u smirivanju situacije i izgradnji poverenja za političko rešenje“,rekao je Žao na dnevnom brifingu.

Kina „oštro osudjuje“ nasilje protiv civila i poziva na okončanje udara iz vazduha i sa kopna, a raketne vatre i „druge akcije koje pogoršavaju situaciju“, rekao je portparol.

Izrael bi trebalo da „pokaže uzdržanost, efikasno se pridržava rezolucija UN, prestane da ruši kuće palestinskog naroda, prestane da ga proteruje i da širi svoj program naseljavanja, da preti nasiljem i provokacije protiv muslimana i da održi i poštuje istorijski status kvo Jerusalima i verskog svetog mesta“, rekao je Žao.

Pozivi administraciji predsednika SAD Džoa Bajdena da zauzme aktivniji stav o izraelsko-palestinskom nasilju su učestali proteklih dana.

Do sada su SAD, najbliži saveznik Izraela, blokirale napore Kine, Norveške i Tunisa da Savet bezbednosti objavi saopštenje, uključujući poziv na prestanak neprijateljstava.

Kina već dugo podržava palestinski cilj, ali gradi bliže političke, ekonomske i vojne veze s Izraelom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.