Kineske kompanije u Srbiji koriste 60 odsto domaćih resursa

BEOGRAD – Kineske infrastrukturne kompanije koje rade na putevima Srbije koriste oko 60 odsto lokalnih materijala i resursa, kao i radne snage iz Srbije, rekli su kineski investitori na konferenciji „Inicijativa pojas i put na Balkanu“ koja se danas održava u Beogradu.

„Na svakom novom projektu koristićemo sve više resursa iz domaće, srpske proizvodnje“, rekao je Gao Cao iz kompanije Landhou Guangfdong New Energy Automobile.

On kaže da su kineski investitori shvatili da Srbi imaju profesionalne veštine i znanja i da takvu radnu snagu treba iskoristiti u okviru Inicijative 16+1 „Pojas i put“ za napredak i boljitak.

Gao je govorio o novom investicionom modelu koji će biti primenjen tokom izgradnje autoputa od Požege do granice sa Crnom Gorom.
Kako je rekao, reč je o modelu privatno-javnog partnerstva.

„Naša kompanija će investirati projekat u celosti, srpska vlada će dobiti željene rezultate, dok će nama ići profit od funkcionisanja tog autoputa“, rekao je Gao.

Rekao je da njihova kompanija ostvaruje slične modele poslovne saradnje i na izgradnji putne i železničke infrastrukture u Crnoj Gori, te je dodao da ceni što vlada Srbije ima poverenje u kompaniji koju on predstavlja i daje šanse da rade na projektima.

Na panelu je govorio i Li Sjuecang, koji je takođe kineski investitor u Srbiji u oblasti energetike. Prvi projekat koji su realizovali u Srbiji bio je na sanaciji termoelektrane u Kostolcu od ukupne vrednosti od 344 miliona dolara.

On je dodao da imaju u planu još dve investicije u Srbiji. Prva je u vrednosti od 100 miliona evra i bavi se problemom upravljanje otpadnim vodama, dok druga je instaliranje „pametnih“ merača za potrošnju električne energije koje bi trebalo da zemeni stare u vrednosti od 12,5 miliona evra.

„Na projeku upravljanje otpadnim vodama završena je studija izvodljivosti i predata Ministarstvu finansija na analizu, nakon čijeg odobrenja projekat će biti pokrenut“, istaka je Li Sjuevang.

Li je rekao da rade i na sporazumi s vladom Republike Srbije za realizaciju projekata u vrednosti od 500 miliona evra koji se odnosi na izgradnju postrojenja za otpadne vode u Beogradu i rehabilitaciju termoelektrane „Nikola Tesla“.

On je u svojim zaključnim razmatranjima rekao da su se tokom realizacije projekta u Kostolcu suočili sa mnogim problemima, ali da je komplementarnost srpskog industrijskog sistema s kineskim omogućlio brzo prevazilaženje tih izazova.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike