najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kirbi očekuje da Ustavni sud Kosova potvrdi sporazum o ZSO

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izrazio je danas očekivanje da će Ustavni sud Kosova potvrditi ustavnost sporazuma o Zajednici srpskih opština, kao što je i ranije činio sa drugim delovima Briselskog sporazuma koji su u aprilu 2013. postigli Beograd i Priština uz posredovanje EU.

“I do sada je Ustavni sud u Prištini razmatrao i na kraju svaki put potvrdio ustavnost pojedinih delova Briselskog sporazuma. Optmista sam da će to i ovog puta biti slučaj”, rekao je Kirbi u razgovoru sa grupom novinara u Beogradu.

Kirbi je naglasio da je Briselski sporazum važan u svim aspektima i izrazio nadu da će dve strane pronaći način kako da nastave dalje.

Na pitanje da li bi sporazum o ZSO mogao biti promenjen, ambasador SAD je rekao da ne može da spekuliše šta će se dogoditi ako sporazum bude ocenjen kao neustavan.

Dodao je, međutim, da pretpostavlja da su dve stane kada su potpisivale sporazum vodile računa o tome da je u skladu sa njihovim zakonima i ustavima.

Upitan da li je dijalog Beograda i Prištine ugrožen, Kirbi je kazao da je “u dijalogu bilo boljih i gorih dana”, ali da je dijalog neophodan.

“Nekada imamo dva koraka napred jedan nazad, nekad korak napred,  tri nazad, ali generalno, bilo je više napretka nego nazadovanja, posebno ako poredimo sa onim što je bilo pre tri godine”, rekao je Kirbi.

Na pitanje šta će se dogoditi u slučaju da Beograd odluči da se povuče iz dijaloga ako Priština prekine primenu sporazuma, Kirbi je rekao da “ima više mogućih scenarija, ali je izrazio nadu da će dijalog biti nastavljen u onim oblastima u kojima je to moguće, kao što su pitanja mosta koji deli Kosovsku Mitrovicu, registarskih tablica, imovine, kretanja ljudi, pravosudja”.

Dogovor o ZSO postignut je 25. avgusta, ali je kosovska opozicija više puta bacila suzavac u parlamentu zahtevajući da on bude poništen. Potom je kosovska predsednica Atifete Jahjaga zatražila od Ustavnog suda da oceni ustavnost sporazuma što je u Srbiji ocenjeno kao opstrukcija dogovora.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike