U trendu

Kirbi:Očekivao sam da je Srbija više monolitna a Beograd manje kosmopolitski

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je danas da je prilikom dolaska na tu funkciju 2012. godine, očekivao da je Srbija više monolitna a Beograd manje kosmopolitski grad.

„Kada sam došao u Srbiju, video sam da ovo nije monokulturno okruženje. Samo u Vojvodini se govori više od 20 jezika, imate multikulturno društvo u kome žive i Srbi i Bošnjaci, Hrvati, Mađari. Nisam očekivao ni da je Beograd prilično otvoren, a danas imam utisak da svi iz regiona, od Sarajeva, do Zagreba, smatraju da se osećaju dobrodošlim u Beogradu“, kazao je Kirbi tokom razgovora SMART Talk u organizaciji Američke komore u Srbiji (AmCham).

Prema njegovim rečima, Beograd ima više zajedničkog sa Bečom ili Budimpeštom nego sa nekim drugim prestonicama zbog svog kosmopolitskog karaktera.

Govoreći o razlikama u mentalitetu između Srba i Amerikanaca, Kirbi je ocenio da je za SAD karakteristično dugoročno planiranje koje kako je naveo, u Srbiji ne funkcioniše zbog prirode društva, ali i burne prošlosti.

„Za Srbe je, na osnovu vaše istorije, kratkoročno planiranje racionalno. Ako biste izgradili stabilno društvo, mogli biste da razmišljate i dugoročno“, kazao je ambasador.

On je ocenio da bi za Srbiju bilo dobro kada bi sa nekim od svojih suseda, poput Albanije, imala odnose kakve danas imaju Nemačka i Francuska.

Upitan o izazovima geopolitičke pozicije Srbije, Kirbi je ocenio da Srbija nije jedinstven primer kada je reč o značaju geografskog položaja dodavši da se „geografija ne može promeniti ali se može naučiti živeti sa njom i koristiti te specifičnosti kao prednost“.

Govoreći o radu u diplomatskoj službi, ambasador je istakao da je diplomatija „poput prodaje“.

„Ja želim da podstaknem lidere da razumeju spoljnu politiku SAD ali ne mogu da prodam našu spoljnu politiku Srbiji ako Beograd ne vidi da je to u njegovom interesu“, kazao je Kirbi, koji će uskoro otići sa funkcije ambasadora u Beogradu.

Komentarišući razlike između obrazovnih sistema Srbije i SAD, Kirbi je ocenio da je američki sistem fleksibilniji i da pruža širi izbor predmeta prilikom studiranja.

„Moj cimer na fakultetu i ja smo diplomirali istoriju iako nismo imali ni jedan zajednički predmet tokom studiranja. Ja bih u Srbiji napravio pravi univerzitet od fakulteta. Zašto se hemija uči na više fakulteta a ne na Hemijskom fakultetu“, naveo je Kirbi.

Seriju razgovora pod nazivom SMART Talk, organizovala je Američka privredna komora u Srbiji, okupljajući istaknute ličnosti u srpskom društvu i zaposlene u kompanijama članicama AmCham i promovišući vrednosti koje čine uspešne lidere u poslovnom i privrednom životu.

Američka privredna komora u Srbiji predstavlja više od 190 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje su ukupno u Srbiji investirale 14 milijardi evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar