Klasić: U Hrvatskoj je na delu tipičan revizionizam

BEOGRAD – Iza nekih floskula kao što je ona da je „Za dom spremni“ stari hrvatski pozdrav ili priča kako je preuveličan broj ubijenih u Jasenovcu skriva se opasan revizionizam, smatra hrvatski istoričar Hrvoje Klasić.

On za današnji beogradski „Blic“ kaže da na to upozorava godinama i da je u Hrvatskoj na delu „tipičan revizionizam i relativizacija najmračnijeg perioda u istoriji Hrvatske“.

Kada je reč o Jasenovcu, Klasić kaže da je istina poznata odavno svim istraživačima i da je najvažnije da svi relevantni naučnicu u svetu, Srbiji i Hrvatskoj, taj zloglasni ustaški logor smatraju zlom, logorom u koji su ljudi dovođeni na temelju rasnih zakona i surovo ubijani samo zato što su bili druge nacije, vere ili rase.

Upitan šta je uzrok sve češćeg revizionizma, relativizacije pa i idelazacije kvislinškog ustaškog režima i NDH, Klasić kaže da se radi o sličnoj situaciji kao što je slučaj sa četništvom u Srbiji.

„Krenuo bih od tog obračuna s partizanskim pokretom i Jugoslavijom. Oni koji veličaju Dražu Mihailovića i Antu Pavelića se ne obračunavaju s partizanima zbog zločina koje su počinili, nego zbog toga što oni u četničkoj vizuri nisu bili dovoljno Srbi, a u ustaškoj dovoljno Hrvati“, rekao je Klasić.

Kako je dodao, i 90-tih godina, kada je nacionalizam eruptirao i postao dominantna ideologija na ovim prostorima, postalo je puno važnije biti Srbin i Hrvat nego biti čovek.

U takvim situacijama, dodaje, danas u Srbiji imate napise u kojima se brane Nedić, Ljotić ili Mihailović, dok se u Hrvatskoj glorifikuje ili brani ustaški pokret.

U Hrvatskoj, kaže, to ide od 90-tih godina, kada je ustaški pokret kod određenog dela stanovništva prikazivan i propagiran kao oslobodilački, patriotski koji se borio protiv Jugoslavije i komunizma i kojem su na putu kao glavna smetnja bili Srbi.

„I onda kad ste tu situaciju prebacili u 1991. godinu, gde Hrvatska izlazi iz Jugoslavije i iz komunizma i gde su opet ključni problem Srbi, dobijate zanimljivu paradigmu gde uz pomoć relativizacije i negacije svašta radite. Negirate zločine, genocid i Holokaust i držite se samo trenutka osnivanja hrvatske države i trenutka zločina koji su počinjeni u maju 1945. nad poraženim kvislinškim snagama“, rekao je Klasić.

On je dodao da je slično bilo u Srbiji kada se „u Milanu Nediću i ljotićevcima vidi spasavanje srpskog nacionalnog bića i borba za ispravljanje onoga što u Jugoslaviji nije valjalo i slično, a prenebregavaju se njihovi zločini“.

Na pitanje u čemu je problem da se hrvatska država i establišment jasno odrede, Klasić kaže da za razliku od Srbije, gde je rehabilitovan četnički pokret, u Hrvatskoj zvanično i u dokumentima nije rehabilitovano ustaštvo.

„Službeno, u udžbenicima ili izjavama nemate odbranu ustaškog režima, ali imate ove pojave koje bude sumnju da li iza onoga što se javno govori stoji iskreni stav. Meni je drago da hrvatski političari osuđuju NDH, ali bih još više voleo da oni iskreno i misle kad te osude izgovaraju“, rekao je hrvatski istoričar.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike