U trendu

Knajsel: Trend uvođenja carina kontraproduktivan

BEČ – Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsel izrazila je danas žaljenje zbog trenda uvođenja carina, koji je prisutan, kako na Zapadnom Balkanu, i u svetu, ocenivši to kontraproduktivnim.

Knajsel je, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju povodom projekta čiji je cilj uvođenje dualnog obrazovanja na Zapadnom Balkanu i digitalizacija prevreda regiona, u izjavi Tanjugu kazala da se taj trend ne vidi samo u slučaju Prištine, već da se nažalost takve tendencije ogledaju i u drugim delovima sveta.

„To ne donosi ništa. Treba ići u pravcu olakšavanja trgovine, a ne otežavanja“, poručila je Knajsel.

Ona je kazala da Memorandumom Austrija želi da doprinese jačanju institucionalne saradnje komora regiona, posebno što je austrijski komorski model mnogima bio uzor.

„Neophodna je snažnija regionalna saradnja. Jugoistočna Evropa je veliki ekonomski prostor koji je postojao, koji pruža velike mogućnosti za saradnju, a ne rad protiv nekog. To je ekonomski prostor koji je postojao vekovima, ali je u istoriji dozivljavao i česte raspade, kao što smo imali početkom 90-tih“, objasnila je ona.

Knajsel smatra da je za privredu regiona veoma važno da se ekonomija oslobodi korupcije.

„Treba da se omogući da se ljudi biraju na osnovu sposobnosti, da se tenderi dobijaju na osnovu transparentnih pravila, a ne korupcije“, dodala je ona.

Što se Prištine i Beograda tiče, ona je podvukla da dijalog nema alternativu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike