U trendu

Knežević: Porez na prihod za seoski turizam nije nova mera

BEOGRAD – Porez na prihod za seoski turizam i domaću radinost nije nova mera, kako su pisali pojedini mediji, ona je i ranije postojala po Zakonu o porezu na dohodak građana, već je reč o izmenjenoj meri, koja će ugostiteljima olakšati plaćanje poreza i uštedeti novac.

To je za Tanjug izjavio državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević, koji je objasnio da će oporezivanje na taj prihod ubuduće biti paušalno.

Govoreći o načinu oporezivanja, kaže da će iznos paušalnog poreza iznositi pet odsto od prosečne mesečne zarade u prethodoj godini, u odnosu na godinu oporezivanja, pomnožen s brojem ležajeva i koeficijentom turističkog mesta.

Kako se turistička mesta svrstavaju u četiri kategorije, koeficijent za prvu iznosi jedan, za drugu 0,8, za treću 0,7, četvrtu 0,5, a koeficijent za nekategorisana mesta je 0,4.

„Kada bismo praktično izračunali, došli bismo do računice da seoska turistička domaćinstva koja se nalaze u turističkim mestima koja nisu kategorisana plaćala po jednom ležaju između dve i dve i po hiljade dinara godišnjeg poreza“, kaže Knežević.

Ako se uzme u obzir da se jedan krevet izdaje po ceni između 1.000 i 1.500 dinara dnevno, navodi on, to znači da će izdavanjem jednog ležaja dva dana u toku godine platiti celokupni porez, dok će preostalih 363 dana raditi za sebe.

„Mera je stimulativna i već se primenjuje u zemljama iz okruženja, i dala je odlične rezultate. Tako da nema razloga za bojazan, u smislu da se uvode novi nameti, naprotiv, biće i lakše i bolje“, rekao je Knežević.

Još jedna olakšica je što ugostitelji više neće morati da prijavljuju goste preko posrednika i što će, na taj način, uštedeti novac za proviziju.

„Po važećem Zakonu o turizmu, fizička lica koja pružaju usluge smeštaja i u seoskim i u turističkim domaćinstvima su u obavezi da goste prijavljuju preko turističke agencije ili organizacije. Što znači da prilikom prijavljivanja gostiju oni odlaze kod posrednika, prijavljuju goste, za to plaćaju proviziju, plus porez“, ukazao je Knežević.
Međutim, novim zakonskim rešenjima ugostitelji će ubuduće goste prijavljivati sami, uštedeti trošak provizije, ali i vreme koje im je potrebno da odu kod posrednika.

Pre tih zakonskih rešenja, kaže Knežević, sprovedena je anketa među ugostiteljima koji su kao probleme u svom poslovanju naveli posrednike i plaćanje provizija, komplikovane procedure i nejasnoće kod plaćanja poreza, zbog kojih veliki broj njih nije znao za tu obavezu ili je iz nekog drugog razloga izbegavao.

„To je stvorilo određenu sivu ekonomiju i nelojalnu konkurenciju, a ovakvom merom koja je podsticajna želimo da smanjimo sivu ekonomiju, da omogućimo lojalnu konkurenciju na tržištu i da stimulišemo preduzetništvo“, podvukao je Knežević.

Za one koji ne budu poštovali meru primenjivaće se određene kazne koje će biti veće nego trenutno, kaže Knežević i dodaje da ako su omogućeni povoljni uslovi, nema argumenata za izbegavanje rada na legalan način.
Naime, Izmene zakona o porezu na dohodak građana nedavno su usvojene u Skupštini, a deo tog zakona obuhvata i porez na prihod za seoski turizam i domaću radinost, o kojem se u medijima pisalo da predstavlja novi namet.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike