U trendu

Koalicija za REKOM: Prihvatiti sudski utvrdjene činjenice – da je počinjen genocid u Srebrenici

Koalicija za REKOM danas je uoči 11. jula, Dana sećanja na zločine u Srebrenici, pozvala na prihvatanje sudski utvrdjenih činjenica o počinjenom genocidu, a koje su objavljene u brojnim presudama Medjunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i u presudama Suda Bosne i Hercegovine.

Koalicija za REKOM odaje počast žrtvama i smatra da je institucionalno obeležavanje dana sećanja na genocid u Srebrenici najbolji način da se oda poštovanje žrtvama i pošalje poruka budućim generacijama.

Podsetili su da je Evropski parlament je doneo rezoluciju kojom je apelovao da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

„U Srebrenici je izmedju 11. i 19. jula 1995. godine počinjen najteži ratni zločin u Europi posle Drugog svetskog rata. Pripadnici Vojske Republike Srpske ubili su za nekoliko dana gotovo 8.000 Bošnjaka i proterali s tog područja 40.000 žena, staraca i dece. Genocid je jedino pravo ime za taj zločin, proizlazi iz presuda MKSJ-a“, navela je u saopštenju Koalicija za REKOM.

Posle pada Srebrenice nestalo je više od 7.900 osoba i do danas je identifikovano 6.938 osoba ubijenih u Srebrenici, a kako se navodi, posmrtni ostaci žrtava pronadjeni su na 430 različitih lokacija, od kojih je 95 grobnica.

Koalicija za REKOM je mreža organizacija civilnog društva iz postjugoslavenskih zemalja koje se zalažu za osnivanje REKOM-a – Regionalne komisije za utvrdjivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji bivše SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike