U trendu

Koalicija za slobodu medija o izveštaju EK: Ključni problemi ostaju nerešeni

Povodom Izveštaja o napretku Evropske komisije (EK), Koalicija za slobodu medija konstatovala je danas da uprkos oceni „ograničenog napretka“ u domenu slobode izražavanja, ključni problemi medijske zajednice i dalje ostaju nerešeni, a proces EU integracija usporen.

„Ovogodišnji Izveštaj navodi formalne i proceduralne mere koje su do sada preduzete, na primer, uvodjenje SOS telefona za novinare, sprovodjenje ograničenog seta mera iz Akcionog plana za Medijsku strategiju, formiranje dve radne grupe za praćenje strategije i bezbednost novinara i slično“, navodi se u saopštenju Koalicije.

Prema njihovim rečima, u izveštaju se naglašava da formalne akcije ne donose suštinske promene na medijskoj sceni.

„Tako je bezbednost novinara i dalje na niskom nivou, verbalni napadi i govor mržnje najviših državnih zvaničnika ne prestaju, a ukupni ambijent u kom novinari rade ne doprinosi medijskim slobodama niti slobodi izražavanja“, piše u zajedničkom saopštenju.

Iz Koalicije su ocenili da je neophodno da evropski zvaničnici u javnoj komunikaciji „ne osporavaju činjenično stanje u toj oblasti“ i da jasno ukažu na nalaze Evropske komisije, „da nema suštinskog poboljšanja na polju medijskih sloboda“.

Oni su pozvali evropske institucije da, osim što konstatuju loše stanje, svojim potezima daju podršku promenama „koje su moguće jedino ozbiljnim i odlučnim pristupom tim problemima“.

„Smatramo da smo ispunjavanjem nekih formalnih uslova još daleko od suštinskih promena, i da svako odlaganje da se otvoreno razgovara o problemima kao i guranje pod tepih istih, samo se produbljava kriza u medijskoj i novinarskoj zajednici“, navodi se u saopštenju.

Koalicija za slobodu medija podržala je preporuke EK i istakla da ostaje na stanovištu da će se kroz učešće u institucionalnim i zakonodavnim procesima, „uprkos njihovom stagniranju“, i dalje boriti za poboljšanje društvenog okruženja za rad medija, kao i da će u tom procesu tražiti podršku civilnog sektora i javnosti.

Članovi Koalicije za slobodu medja su: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Fondacija Slavko Ćuruvija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)