U trendu

Kocijančič: Nije neuspeh i ako ne bude dogovora PR-BG 2019.

BRISEL – Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je danas da nije neuspeh ako ne bude dogovora između Beograda i Prištine 2019. godine, kako je naznačeno u nacrtu Strategije za Zapadni Balkan.

Kocijančić je, u odgovoru na pitanje Tanjuga da li bi se moglo nazvati neuspehom ako ne bude dogovora do 2019. godine, a u kontekstu izjave predsednika Srbije koji je u Kosovskoj Mitrovici rekao da rešenje nije na vidiku, ali da se nada da bi sporazum mogao biti postignut kroz 10 ili 20 godina, rekla:

„Za mene postizanje dogovora nikada nije neuspeh“, istakla je Kocijančić na konferenciji za novinare u Briselu.

Za nju, kako je navela ni poslednji razovori između Vučića i Tačija u Briselun nisu bili neuspešni.

„Ne bih da ih nazovem neuspešnim jer je održan veliki broj sastanaka između predsednika Srbije i kosovskog predsednika sa gospođom Mogerini“, rekla je Kocijančič.

Istina, dodala je, ostaju potvorena pitanja, ali, kako je navela, „Jasno smo rekli šta su parametri u kontekstu ovih pregovora, tako da radimo na dogovoru koji će biti utemeljen na međunarodnom pravu i koji je realističan i prihvatljiv za obe strane“.

Zvanični Brisel je, dodala je, i dalje u kontaktu sa obe strane i dijalog mora da ostane otvoren, a Beograd i Priština, kao i do sada, posvećeni pregovorima.

Podsetila je da je cilj dijaloga sveobuhvatna normalizacija odnosa, i da se u tom kontekstu radi na pravno-obavezujućem sporazumu.

„Poteškoće opstaju, proces je težak jer je puno osetljivih pitanja, ali dvema stranama ja potreban prostor za pregovore“, poručila je ona.

Kocijančič danas nije želela da iznese konkretan datum u vezi s postizanjem dogovora, jer će to, kako je rekla, zavisiti od njihovog napretka.

A odgovarajući na pitanje novinara u Briselu kako EU shvata jučerašnju izjavu srpskog predsednika Vučića da je Slobodan Milošević bio veliki vođa s najboljim namerama, Kocijančić je poručila da će „pomirenje, normalizacija i dobrosusedski odnosi biti jedino mogući ako se odbace i prevaziđu politike prošlosti“.

„Te su politike, kao što se dobro zna, izazvale decenije bede i patnji Zapadnom Balkanu i tamošnjim ljudima“, rekla je Kocijančičh.

U tom je smislu napomenula da ne sme biti nikakvog prostora, dvosmislenosti niti uvažavanja za one koji su vodili te politike ili akcije.

„Pravila za međunarodne i domaće aktere su tu jasna“, bila je izričita Kocijančič, te ponovila da su pomirenje i dobrosusedski odnosi suština na koju se oslanja Evropska unija.

Dodala je da svi partneri u regionu imaju jasnu evropsku perspektivu i da se zato od njih traži da takva pravila uvaže.

Pomenula je u tom kontekstu i nedavnu izjavu predsednika Evropske Komisije Junkera da nacionalizam nikad nije deo rešenja, već samo deo problema.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike