U trendu

Kod Horgoša i dalje stotine izbeglica

Situacija na graničnom prelazu Horgoš od jutros je mirna, a tamo se i dalje nalaze stotine izbeglica, javljaju danas svetske agencije.

Prema podacima agencije Frans pres, jutros je na graničniom prelazu Horgoš bilo 400 izbeglica. Oni su noć proveli u šatorima, na poljima oko srpsko-madjarske granice ili u vrećama za spavanje.

Tokom noći madjarske vlasti ponovo su ponovo postavile bodljikavu žicu na mestu gde su juče na Horgošu izbili sukobi izmedju policije i izbeglica.

Broj izbeglica sa srpsko-madjarskoj granici danas je drastično smanjen u odnosu na prethodna dva dana, pošto su se mnogi uputili ka Hrvatskoj, javila je agencija Asošiejted pres.

Hrvatska radiotelevizija danas je, pozivajući se na podatke Crvenog krsta, javila da je do prepodneva u Hrvatsku ušlo 5.400 izbeglica.

„Krenućemo ka Hrvatskoj“, rekao je  Frans presu Ali, izbeglica iz Iraka, razočaran odlukom Madjarske da zatvori dva granična prelaza na granici sa Srbijom.

Mađarska policija juče je upotrebila suzavac i vodene topove da bi zaustavila izbeglice koji su nameravali da uđu u Mađarsku, na Horgošu 2, jednom od graničnih prelaza sa Srbijom.

Tada je dvoje ljudi teže povređeno, a između 200 i 300 zatražilo je lekarsku pomoć.

Mađarska je potom tražila od srpskih vlasti da preduzmu mere protiv izbeglica koji napadaju mađarsku policiju na granici sa Srbijom.

Srbija je uputila Mađarskoj notu u kojoj se pozivaju mađarski organi da spreče ponavljanje situacije slične onima juče, kada su ispaljene patrone suzavca na teritoriju Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar