U trendu

Kodirektor Srpsko-ruskog centra: Ne tražimo diplomatski status već olakšice

Kodirektor Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu Viktor Guljevič izjavio je danas da taj centar nije tražio da mu se prizna diplomatski status već olakšice za sprovodjenje humanitarnih akcija.

Gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, Guljevič je kazao da centar u Nišu nikada nije pokrenuo pitanje dobijanja diplomatskog statusa.

„Ne radi se o tome da želimo diplomatski status, to nije ni tehnički moguće“, kazao je kodirektor Srpsko-ruskog centra u Nišu.

On je naveo i da će centar nastaviti sa radom nezavisno od političke situacije koja ga okružuje.

„Centar nećemo zatvarati, političke okolnosti nemaju učinka na naš rad. Ovde su došli ljudi koji se celog svog života bave spasavanjem. Mi uvek hoćemo da pomognemo, sa naše strane politika ne postoji“, rekao je Guljevič.

Direktor centra u Nišu Bojan Glamočlija kazao je da se sa svakom humanitarnom organizacijom u Srbiji pravi poseban ugovor o olakšicama i da u skladu sa tim, ne vidi razlog zašto i Srpsko-ruski centar ne bi dobio slične privilegije. 

„Kada stignu kamioni i roboti, za njih mora da se plate carina i porezi, pa onda umesto 22 dobijemo 18 kamiona. Reč je o privilegijama i imunitetima, u tim privilegijama najvažnije su carinske i poreske olakšice. Ne vidim zašto se to ne bi desilo jer imamo fantastične mogućnosti od kosmičkog monitoringa, preko opreme“, kazao je Glamočlija.

Odbacujući navode da je centar u Nišu vojna baza, Glamočlija kazao je da su u njemu trenutno nalaze četiri ruska spasioca a da je avionska grupa na mestu stalnog dežurstva u Rusiji.

„Mi smo tu da odradimo tehničke i logističke stvari. Centar skraćuje procedure reagovanja. Kada su nas posetile strane diplomate, sva vrata su im bila otvorena. Kod nas ništa nije skriveno, ne znam zašto se to kasnije politizuje“, naveo je direktor.

Glamočlija je dodao da humanitarni centar u Nišu saradjuje sa brojnim ministarstvima i organizacijama u Srbiji jer postoji potreba za ono čime se taj centar bavi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.