U trendu

Koha: Medjunarodni zvaničnici različito o brzini i sadržaju dijaloga Kosova i Srbije

Predstavnici medjunarodne zajednice imaju različite stavove o brzini i sadržaju dijaloga Kosova i Srbije i dok jedni prioritet daju brzom postizanju sporazuma Beograda i Prištine, drugi insistiraju na sadržajnijem procesu u kome se od Kosova traži da postigne politički konsenzus o dijalogu, piše danas Koha ditore.

Po navodima dnevnika, postoji široka saglasnost zapadnih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da dijalog nema alternative i da je obaveza Prištine da se u njega uključi.

Sa druge strane, države poput Francuske i Italije smatraju da u kratkoročnom periodu „nema druge alternative za vodjenje dijaloga sem predsednika (Hašima) Tačija“, dok Nemačka i Velika Britanija traže postizanje konsenzusa i jedinstva oko predstavljanja Kosova u dijalogu i platforme koja je rezultat tog konsenzusa, ako je on uopšte moguć.

Predstavnici zapadnih zemalja su u više navrata rekli Tačiju da su zabrinuti zbog nedostatka konsenzusa i podrške kosovskom predsedniku, dodajući da je ponavljanje situacije poput one u slučaju razgraničenja sa Crnom Gorom, neprihvatljivo.

Zapadne diplomate imaju primedbe i na kosovsku opoziciju koja ne prihvata da Tači predvodi razgovore, a sama nije predložila ko bi trebao da preuzme tu ulogu, niti je ponudila platformu za završnu fazu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Nedostatak konsenzusa na Kosovu zabrinjava i zemlje koje se zalažu za brzo okončanje dijaloga i postizanje pravno obavezujućeg sporazuma Kosova i Srbije.

Zemlje koje podržavaju brzo rešenje streme da se ceo proces okonča pre isteka mandata Federike Mogerini na čelu službe za spoljne poslove EU, maja 2019. godine i pre izbora novog rukovodstva Unije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar