SAD bi mogle da pojačaju mere protiv PR zbog taksi

PRIŠTINA – Vašington je počeo sa primenom mera protiv odluke kosovske vlade da ne suspenduje takse na proizvode iz Srbije i BiH, a prištinska Koha ditore upozorava da bi te mere mogle biti i pojačane ukoliko vlada u Prištini nastavi da insistira na tome da neće da ukine takse.

Koha ditore ocenjuje da će to biti najvidljivije u procesu transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

U tom kontekstu, list podseća da premijeru privremenih prištinskih institucija Ramušu Haradinaju nije odobrena američka viza kako bi prisustvao Nacionalnom molitvenom doručku, kao i da je američki general otkazao posetu Prištini.

U međuvemenu, napominje se u tekstu, Haradinaj insistira da će takse biti ukinute kada „Srbija prizna nezavisnost Kosova“.

Ambasada SAD u Prištini potvrdila je juče da je komandant Nacionalne garde Ajove, general-major Timoti Or, otkazao posetu Kosovu zbog, kako kažu u ambasadi, taksi koje su za proizvode iz Srbije nametnule privremene prištinske insitucije.

„Zeri“ piše da je Demokratski savez Kosova, inače najjača opoziciona parlamentarna stranka, saopštio je da je otkazivanje posete komandanta Nacionalne garde Ajove, general-majora Timoti Ora, zbog trgovinskih mera prema centralnoj Srbiji I BiH, „duboko zabrinjavajuće“.

Taksa od 100 odsto, iako nije zvanično potvrđeno, pored izrade platforme za dijalog, bila je tema jučerašnjeg sastanka čelnika kosovskih institucija u Prištini.

Prema navodima prištinskih medija, predsednik skupštine Kadri Veselji, koji je sazvao sastanak i kosovski predsednik Hašim Tači, zahtevali su od Haradinaja da povuče odluku o taksi, kako bi se dala šansa dijalogu sa Beogradom.

Haradinaj je, međutim, ponovio da taksa ostaje dok Beograd ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

On smatra da taksa nije prepreka za postizanje finanlnog sporazuma.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike