U trendu

SAD traže da PR ukine takse na robu iz SRB i BiH

PRIŠTINA – Vašington je, preko diplomatske misije u Prištini, zatažio od prištinske vlade da suspenđe odluku o nametnutim taksama kako bi otvorili put za postizanje finalnog sporazuma s Beogradom, piše Koha onlajn.

Navodi se da SAD ne vide nikakvu korist za Prištinu održavanjem nametnutih taksi za 100 odsto uvećanih na robu iz Srbije.

„Država koja namerava da zaključiti konačni sporazum treba da suspenduje meru nametnutih taksi, poručeno je iz Ambasade SAD u Prištini“, navodi se u odgovoru američke ambasade dostavljenom Kohi.

Ukazuje se istovremeno na, kako s navodi, dva suštinska interesa u sledećoj fazi, koja će morati da budu prioritet.

„Sjedinjene Države su od kosovskog rukovodstva više puta tražile da odmah ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Kao što smo rekli, ne vidimo nikakvu korist od ovih mera. Mi snažno ohrabrujemo obnavljanje usredsređivanja na suštinske ciljeve Kosova – evropsku budućnost i normalizaciju odnosa sa Srbijom”, stoji u odgovoru Ambasade SAD dosavljenom ovom prištinskom dnevniku.

Ambasada, međutim, nije odgovorila na pitanje u vezi nenajavljenog sastanka predsednika privremenih prištinskih institucja Hašima Tačja sa ambasadorom u Berlinu, Ričardom Grenelom, jednim od Trampović najpouzdanjih ljudi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike