U trendu

Komandant Kfora: Mi smo jedina vojska na Kosovu

Komandant Kfora Salvatore Kuoči izjavio je da te vojne snage ostaju jedina vojska na Kosovu koja obezbedjuje mir.

„Kosovske bezbednosne snage nisu oružane snage, one reaguju kada su u pitanju elementarne nepogode. One su za to dobro obučene, ali ako kosovske institucije žele da ih transformišu, to je proces koji i prema rečima generalnog sekretara NATO-a mora da se izvede u skladu sa ustavnim procesom“, rekao je Kuoči za Večernje novosti od nedelje.

Ukoliko Priština odluči da preuzme dalje korake u procesu transformacije oružanih snaga, odnos NATO-a prema Kforu mora da se preispita, rekao je komandant Kfora i dodao da sada na Kosovu ne postoji nijedna druga misija koja bi osigurala bezbednost.

„Ipak buduće odluke o našem angažmanu doneće političko telo NATO-a“, kao i 28 zemalja koje čine misiju Kfora, rekao je Kuoči.

On je dodao da je Kfor uspešna misija čiji se rad ne dovodi u vezu sa vremenskim okvirima, već sa rezultatima.

Mandat Kfora se bazira na Rezoluciji 12 44 i misija nastavlja da podržava mirno, stabino i multietnično Kosovo, rekao je Kuoči.

Kuoči je dodao da misija mora da se pozabavi i sa radikalnim islamizmom i da ceni napore institucija koje taj problem drže pod kontrolom i izmedju ostalog donele su zakon po kome svi borci koji se vrate sa stranih ratišta na Kosovo moraju u zatvor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.