U trendu

Kompanija Nutaniks pravi evropski razvojni centar u Srbiji

BEOGRAD – Premijerka Ana Brnabić se danas sastala sa osnivačem kompanije Frejm Nikolom Božinovićem i suosnivačem i generalnim direktorom kompanije Nutaniks (Nutanix) Diražem Pandejem, koje su lideri u oblasti klaud softvera i istakla da je Srbija otvorena i spremna za saradnju sa vodećim svetskim kompanijama u oblasti IT industrije.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo što su predstavnici Nutaniksa izabrali našu zemlju za ulaganje i dalje širenje razvojnog centra, saopšteno je iz vlade.

„Našoj IKT industriji su potrebni partneri kao što je Nutaniks, najbrže rastuća softverska kompanija u istoriji, koji će nam pomoći da odgovorimo na izazove četvrte industrijske revolucije i podstaći druge domaće IKT kompanije da razvijaju inovacije“, istakla je Brnabić.

Dodala je da je Frejm dobar primer za sve lokalne IT kompanije, koja je pokazala da se upornim radom i znanjem može stvoriti uspešna kompanije koja vredi više od 150 miliona dolara.

„Digitalizacija je jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije i predstavlja našu šansu da se pridružimo ekonomski najrazvijenijim zemljama“, istakla je premijerka. Srpsko-američki startap Frejm je pre tri nedelje prodat Nutaniksu za 165 miliona dolara, a njegov osnivač Nikola Božinović postao je potpredsednik kompanije.

Nutaniks je najbrže rastuća IT kompanija na svetu, osnovana je 2009. godine i jedna od poznatih lidera u oblasti klaud softvera (cloud computing), čija procenjena vrednost iznosi oko 10 milijardi dolara.

Startap Frame je osnovan 2012. godine sa sedištem u San Francisku i zapošljava oko 50 inženjera u Beogradu i Nišu.

Frame je uspeo da razvije sopstveni softver koji omogućava korisnicima da svoje aplikacije sa računara i određene softverske alate, prebacuju u klaud – virtuelno skladište podataka.

Predstavnici kompanije Nutaniks, na čelu sa generalnim direktorom Pandejem posetili su Beograd, kako bi se upoznali sa razvojnim timom startapa Frejm, a predsednicu Vlade izvestili o svojim planovima daljeg razvoja u Srbiji.

Izrazili su zadovoljstvo kvalitetom kadrova u Srbiji i istakli da ći njihov centar biti jedan od najvažnijih za razvoj njihovih prizvoda u budućnosti.

„Cilj nam je da tim koji Frejm već ima, proširimo u evropski razvojni centar Nutaniksa u Srbiji. U sledeću fazu rasta krećemo pre svega sa domaćim inženjerima, ali ćemo paralelno graditi i jednu širu organizaciju. Takođe, u Beograd planiramo da dovedemo i ljude sa raznih strana Evrope i sveta koji će da rade za Nutaniks“, rekao je Pandej.

Osnivač kompanije Frejm Božinović je istakao da u Srbiji postoji ogroman potencijal za razvoj IT industrije.

„Nama je cilj da pomerimo standarde oko toga šta znači raditi nešto na svetskom nivou iz Srbije“, rekao je Božinović.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike