U trendu

Konjufca: Tači je odgovoran za proterivanje turskih državljana

Šef poslaničke grupe Samoopredelenja Glauk Konjufca je govoreći na sednici Skupštine Kosova ocenio da je predsednik Kosova Hašim Tači odgovoran za proterivanje šest turskih državljana.

„Hapšenje i proterivanje šest turskih državljana s dozvolom boravka na Kosovu, pokazalo je sve zakonske i ustavne defekte. Pogažen je Ustav Kosova. Akt su osudili premijer, predsednik parlamenta i predsednik Kosova. Jedan od njih ne govori istinu. Onaj koji ne govori istinu je Hašim Tači. on i (turski predsednik) Erdogan su uspostavili nezakonite odnose i čine usluge jedan drugom“, kazao je Konjufca.

On je podsetio da je turski predsednik dolazio na Kosovo u vreme predizborne kampanje tadašnjeg premijera Tačija.

Nije dovoljno samo smenjivanje ministra unutrašnjih poslova i direktora KOA za ono što se dogodilo sa turskim državljanima, smatra šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova, Ahmet Isufi.

„Radi se o protivzakonitom i antiustavom delovanju, nije se poštovao komandni lanac, pošto nisu informisani rukovodioci onako kako je to zakonom utvrđeno. Takođe, to šteti interesima i odnosima Kosova i Turske“, kazao je Ahmeti.

Dardan Molićaj je, govoreći u ime Grupe nezavisnih poslanika koji su napustili Samoopredeljenje, kritikovao predsednika Tačija.

Govoreći u ime Poslaničke grupe „6 plus“, Fikrim Damka je opravdao proterivanje šest turskih državljana koje je okarakterisao kao „teroriste“ i podržao mere koje su preduzele kosovske vlasti.

Sednici prisustvuju i poslanici Srpske liste.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.