najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije u petak

Poslanici novog skupštinskog saziva sutra će se prvi put okupiti na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije kada treba da im budu potvrdjeni mandati.

Skupština je konstituisana potvrdjivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, čime ujedno prestaje mandat prethodnog saziva.

Posle potvrdjivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu.

Tekst zakletve glasi: “Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti gradjanima Srbije, istini i pravdi!”

Prvoj sednici novog saziva, do izbora predsednika parlamenta, predsedava najstariji poslanik  –  Dragoljub Mićunović (86) iz Demokratske stranke.

Predsedavajućem u radu pomaže po jedan, najmladji, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar parlamenta.

Pored potvrdjivanja mandata, na prvoj sednici se bira novi predsednik Skupštine, zatim potpredsednici i imenuje se generalni sekretar. Za predsednika Skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja poslanika.

Lider Srpske napredne stranke (SNS) i mandatar Aleksandar Vučić najavio je da će predsednica Skupštine ponovo biti Maja Gojković.

Na konstitutivnoj sednici biraju se i članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u medjunarodnim institucijama.

SNS zajedno sa koalicionim partnerima u novom skupštinskom sazivu ima 131 od 250 poslanika, koalicija SPS-JS 29 poslanika, Srpska radikalna stranka 22, Pokret Dosta je bilo i Demokratska stranka po 16, SDS-LDP-LSV 13 i DSS-Dveri po 13 mandata.

Medju manjinskim strankama, Savez vojvodjanskih Madjara ima četiri poslanika, Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka i Stranka demokratske akcije Sandžaka po dva poslanikaa, Partija za demokratsko delovanje i Zeleni Srbije po jedan mandat.

Od dana konstituisanja Skupštine počinje da teče rok od tri meseca za formiranje nove vlade, a Vučić je pre nekoliko dana najavio da će nova vlada biti izabrana do 16. juna.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike