U trendu

Kosova obeležava 10 godina nezavisnosti

Nizom manifestacija i skupova sutra, u subotu, počinje proslava desete godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.

Proslava počinje sportskim aktivnostima za decu na Trgu majke Tereze, a nastavlja se svečanom sednicom Vlade Kosova.

Kulturno-umetnički program obuhvata defile Ansambla narodnih pesama i igara Kosova „Šota“, koncertom dečije grupe „Xixilonjat“ i koncertom „Šote“.

Za 16 časova je u Nacionalnoj biblioteci Kosova predviđeno otvaranje izložbe „Kosovo od istorije do državnosti“, sledi prikazivanje filma „Otac“ i u 20 časova, na Trgu Skenderbega koncert svetski poznate pevačice poreklom s Kosova, Rita Ore.

Rita Ora je, kako je saopštio organizacioni odbor obeležavanja 10. godišnjice nezavisnosti, sama izrazila spremnost da dođe i peva u Prištini, kao „poklon Republici Kosovo za veliki jubilej“.

Na zahtev Rita Ore, ulaz na koncert će biti besplatan za sve građane Kosova, dok će ga direktno prenositi televizija.

Sadjenjem 115 stabala u Memorijalnom kompleksu „Adem Jašhari“ u selu Prekaze, počinju svečanosti drugog dana manifestacije, u nedelju, 18. februara.

U 10 časova počinje Međunarodna konferencija „Decenija nezavisnosti“, dok je za 12 časova predviđena Svečana sednica Skupštine Kosova.

Posle sednice, u 13 časova, na Trgu majke Tereze i Zahira Pajazitija se održava Parada Bezbednosnih snaga Kosova i Policije Kosova.

U Ministarstvu inostranih postova Kosova će biti predstavljena „Knjiga nezavisnosti“, s poslanicima koji su proglasili nezavisnost Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači će u nedelju u 15 časova u Hotelu „Emerald“ prirediti prijem i koktel za predstavnike institucija Kosova, strane goste i diplomatski kor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.